Saturday, August 22, 2009

Feledékeny államfő feledékeny népe és médiája

Miközben a hivatalos magyar politika és média egyöntetű felháborodást közvetít az augusztus 21-i államelnöki fiaskóval kapcsolatban, addig a külföldi hírügynökségek, hírközlők, hírportálok a száraz tényeket ismertetik jelzők és kommentárok nélkül. Legfeljebb néhány előzményre emlékeztetnek, amire viszont a magyar tájékoztatás elfelejtette felhívni a hazai közvélemény figyelmét. Ehelyett sajtótájékoztatók, nyilatkozatok tömege próbálja meggyőzni a lakosságot a magyar államelnök cselekedetének helyességéről határon innen és határon túl egyaránt. Sőt, valamiféle nemzetközi (politikai) támogatást is igyekeznek ehhez (így utólag!) szerezni a magyar fél igazának bizonyításához. Az előzmények ismeretében, talán ez a legszomorúbb, vagy inkább legkomolytalanabb, leggyerekesebb része az egész történetnek.
Már eleve a külügyminisztérium hozzáállása, élén Balázs Péter miniszterrel, mosolyt fakaszt, amikor kormánya nevében és panaszával különféle nemzetközi szervekhez, szervezetekhez, intézményekhez kíván fordulni. Mint valami kisgyerek, az (EU-nak nevezett) homokozóban összeveszik a játszótársával, majd sírva szalad a homokozó „üzemeltetőjéhez”, hogy a „Pepiku visszaütött”. A külügy (és a kormány) komolytalansága már ott megfigyelhető, hogy Balázs Péter valamiféle „diplomácia offenzivá”-ra készül, miközben Budapest semmit sem kíván tenni (megjegyzem nem is tud tenni!) Szlovákia ellen, hiszen még pozsonyi nagykövetét sem kívánja (szimbolikus jelzésértékkel) visszahívni, csak a történtekről akarja tájékoztatni az EU-t és a nemzetközi szervezeteket.

Nem ismerem a magyar diplomácia „komoly” érveit. A net-en viszont utánanéztem a „magánlátogatás” (Privatbesuch, Private visit) szóhasználat nemzetközi értelmezésének a hírközlésben, a hírvilágban, mivel ez a látogatási forma az egész Sólyom történet apropója és lényege. Egy államférfi magánlátogatásra ment a szomszédba, szomszéd országba. Csak ehhez miért kellett – akár két hónappal előbb is! – értesíteni a „fogadó ország” hatóságait, külügyét, rendőrségét stb. – pláne vezetőit? Ha ez valóban „magánlátogatás’, mint azt Sólyom és környezete állítja. És vajon a magánlátogatáshoz miért kell legalább tíz fekete szemüveges testőrrel átsétálni a hídon?

Magánlátogatás

A világ híreit figyelve, a nemzetközi (politikai) gyakorlatban magánlátogatásnak számít, ha egy ismert személyiség nem hivatalos látogatást tesz egy idegen országban.
Legutóbb pl. Bill Clinton tett "magánlátogatást" Észak-Koreában, melynek keretében találkozott az ottani vezetőkkel.

Most pénteken, pedig magánlátogatáson találkozott Heinz Fischer osztrák kancellár Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel a klagenfurti érseki palotában. A jelentések szerint (tök véletlenül) mindkét politikus feleségével tartózkodott a karintiai fővárosban, ahol többek között egy Európa Kiállítást néztek meg, majd az érseki rezidencián adott részükre fogadást Klagenfurt érseke: Alois Schwarz.

Az angol trónörökös, Prince Charles, tavaly egy hetet töltött Romániában, pontosabban Erdélyben, de alkalmat kerített a román vezetőkkel (Traian Basescu államelnök és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök) való félórás találkozásra Bukarestben.

Az ismertetett példák lényege: a magánúton lévő neves emberek valamilyen formában találkoztak (tiszteletüket tették) a helyi méltóságoknál.

Persze vannak kivételek is, amikről aztán rendesen beszámol a (politikai) bulvársajtó. Ilyen volt például hat évvel ezelőtt a Salzburgi Fesztiválra ellátogatott Prince Charles esete, akit (akkor még) élettársa, Mrs. Camilla Parker Bowles is elkísért. Az osztrák média szerint a trónörökös hivatalos látogatásra érkezett Salzburgba, Prince Charles sajtóosztálya viszont „magánlátogatás”-ról beszélt – olvasható a londoni Telegraph-ban. A „hivatalosságot” látja igazolni az osztrák sajtó, mivel a trónörökös párt Thomas Klestil államfő „hivatalosan üdvözölte”. Ezenkívül a ilyenkor szokásos „hivatalos fogadás” vendégei között is voltak, valamint a „díszvendégek” részére rendezett különelőadásra is „hivatalosak” voltak.

A Palota azzal érvelt, hogy mindezek ellenére ez „magánlátogatás” volt, hiszen Camilla csak, mint magánszemély kisérhette el Károly trónörököst külföldi útjaira. Igen ám, de Charles útját a brit külügyminisztérium szervezte, ergo az út hivatalos volt, mi több, az adófizetők pénzéből fedezték – legalábbis Prince Charles kiadásait.

Sólyom magánlátogatása

Mindezek ismeretében érdemes megvizsgálni Sólyom László köztársasági elnök meghiúsult szlovákiai „magánlátogatás”-át, - függetlenül attól, hogy a szlovák hatóságok mióta tudtak a magyar államelnök látogatásáról, ill. ilyen jellegű szándékáról. A magyar média mélyen hallgat a két évvel ezelőtti vészesen hasonló „incidensről”. 2007. október elsején pont ugyanerre a helyre, Révkomáromba, látogatott Sólyom és ugyanazzal az indokkal neheztelt ugyanez a szlovák vezetés a magyar államelnök „magánlátogatása” miatt. Ez viszont egyértelműen igazolja, hogy Sólyom László (és tanácsadói) semmit sem tanultak a két évvel ezelőtti esetből! Pedig, akkor a szlovák fél (és a hazai média) igen alaposan és részletesen elmagyarázta mit is ért a szlovák államvezetés „magánlátogatás” alatt.

Néhány példa az akkori (2007. október elejei) híradásokból:

"......A TASR hírügynökség ismertetése szerint magánlátogatásnak "a vakációzás, a szabadságolás, a turisztikai célú tartózkodás, vagy kirándulás, a gyógykezelés, az üdülés, a sítúra, sport- vagy kulturális esemény megtekintése, a családtagok, hozzátartozók, vagy barátok meglátogatása" tekinthető.

A meghatározás szerint "a diplomáciai protokoll szabályai csak kétféle látogatást különböztetnek meg: a hivatalosat és a munkalátogatást." "Egy idegen ország közjogi képviselője a más országban tett magánlátogatása során nem vesz rész politikai aktusokon, nem tesz tisztségéből eredő megnyilatkozásokat" - fogalmazza meg a szabályokat a szlovák külügyminisztérium kommunikációs osztálya. ..."
2007.10.05. Teljes cikk (kattints rá!)

".......A szlovák külügyminisztérium pénteken újfent annak a véleményének adott hangot, hogy "Sólyom László magyar államfő magánútnak minősített látogatásaival visszaélve tesz politikai megnyilatkozásokat" Szlovákiában ...." 2007.10.05. Népszava (kattints rá!)

".........Sólyom László magyar államfő kedden egy polgári társulás, a Palatinus vendégeként a szlovákiai Révkomáromban töltötte a napját, ahol önkormányzati vezetőkkel, a Magyar Koalíció Pártjának (MK) meghívott képviselőivel, a Selye János Egyetem tanáraival és hallgatóival találkozott. Sólyom László Csáky Pállal, az MKP elnökével közösen szobrot, valamint emléktáblát leplezett le a révkomáromi Európa Udvarban, majd rövid sajtótájékoztatóján szlovák újságírói kérdésre válaszolva "megalázó és súlyos aktusnak" nevezte, hogy a szlovák parlament a közelmúltban megerősítette a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő Benes-dekrétumokat. ..."
2007.10.05. Duna TV Teljes cikk (kattints rá!)

Ha már a múltat idéztem, itt egy kommentár ugyancsak 2007. október elejéről a szlovák- magyar (v)iszony természetrajzáról. (kattints rá!) Mintha ma írták volna………

Mindezek ismeretében talán nincs is értelme ragozni ezt a kis magyar felháborodást, melynek főszereplője semmit sem tanult a múltból, a saját múltjából. De úgy tűnik országunk, népünk és annak vezetői, no meg a médiája is csak ugyanazt tudják szajkózni (esztelenül) a megbékélés keresése helyett. Szomorú. Nagyon szomorú.
.
-
Fejlemény
A Sólyom fiaskó története Saturday, August 23, 2009
.
Kapcsolódó anyagok


Mire jó ez elvtársak? Friday, October 05, 2007
Göncz Kinga megvezetve Tuesday, October 07, 2008
Szemléletváltást ! Tuesday, November 04, 2008
Hol van Mlynky? Wednesday, June 06, 2007


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home