Friday, October 05, 2007

Mire jó ez elvtársak?

Nem is tudom, hol kezdjem. Inkább csak sorolom. Nem hittem a szememnek, amikor megláttam az Országgyűlés sajtószolgálatának az MTI-hez eljuttatott közleményét.

„…….Szili Katalin nem hivatalos magánlátogatásra utazik az öt politikussal az aradi vértanúk kivégzésének napján a felvidéki városba. (…) A magyar házelnököt a "Csemadok pozsonypüspöki alapszervezete hívta meg egy hónappal ezelőtt, a kitelepített és meghurcolt családok találkozójára, amelynek címe: Hazahív a harangszó" - olvasható a sajtószolgálat közleményében….”

Mi van? Az országgyűlés elnöke magánlátogatásra megy öt (különféle párti) politikus társával? Az aradi vértanúkra emlékezni a Felvidéken? Ahol, mellesleg a kitelepített és meghurcolt családok találkozóján is részt vesz, elvégre oda hívták meg. Brrrr. Ez aztán a dupla, tripla svédcsavar!

Magánlátogatás. Ez már régóta csípi a szem. Talán Horthy újratemetése volt az első, amikor a kormány több tagja magánszemélyként jelent meg. Már ez akkor megosztotta a hazai (tehát nem külföldi!) közvéleményt. Hiszen az ismert arcokra, ill. azok ruhájára nem volt ráírva, hogy „de kérem, én magánszemélyként vagyok itt”. A nyugati világban ilyen esetben, az állami vezetők más alkalommal (pl. a szertartás után, esetleg egy nappal később), a média teljes kizárásával, valóban, mint magánszemélyek róják le (személyes) tiszteletüket. Itt még nem tart a hétköznapi magyar demokrácia.

A közelmúltban pedig igencsak elszaporodtak a „magánlátogatások”, amikről rendszeresen beszámolt a hazai média. Még hogy beszámolt? Azaz ha csak azt tudatta volna, hogy XY állami vezető vagy neves politikus merre jár, mint azt a szabadságok, nyaralások idején teszi. Még érthető, sőt természetes. De nem, az utóbbi időben ezeken a „magánlátogatásokon” nyilatkoznak is vezetőink. Méghozzá politikai nyilatkozatokat tesznek. Erre rágott be legutóbb a szlovák miniszterelnök is, függetlenül az előzményektől és a körülményektől.

Erre most, Szili Katalin házelnök „magánlátogatásra” megy, oda, ahol néhány napja sajtótájékoztatón jelentették be (vagy ki), hogy nem kérnek ezekből a magyaros magánlátogatásokból. Ráadásul Szili nem a családját, férjét, gyerekét, rokonságát viszi magával, hanem a magyar parlament öt tagját. Normális? Kérdezhetné a Besenyő család esze.

Sem történelmileg, sem földrajzilag nem értem, miért kell Szilinek pont a Felvidéken koszorúznia az aradi vértanúk emlékére. Ja, hogy az igazi apropó a kitelepített és meghurcolt családok találkozója, amelynek címe: Hazahív a harangszó ? Erre valóban magánszemélyként illik elmenni, és nem nyilatkozni a kamerák előtt, nehogy valakit is megsértsen, abból az öt millió emberből, akiknek nevében született a „kollektív büntetés”-ről és bűnhődésről szóló elnöki rendelet (dekrétum).

A találkozóról eszembe jutnak a németországi Szudétanémet Találkozók. Szegény Strauss, szegény Stoiber mennyi leszólást és szidalmat kapott, hogy részt vett és felszólalt ezeken a találkozókon. Mit bántották őket, hogy revansisták, hogy ilyen rendezvényen vesznek részt, és hogy a bajor állam anyagilag támogatja ezeket a szervezeteket. Legutóbb idén májusban számolt be róla a Der Spiegel. Az egyetlen kis különbség Szili és Stoiber között, hogy Stoiber nem magánlátogatást tett Augsburgban, hanem hivatalos meghívottként szólalt fel, Koch, hesseni tartományi miniszterelnökkel egyetemben. Ja, és a szudétanémet találkozókat (1950 óta) Németországban, pontosabban Bajorországban tartják, nem pedig Csehországban. Ha belegondolok, ilyen szempontból a szlovákok engedékenyebbek, elnézőbbek, mint a csehek, a magyarok pedig tapintatlanabbak, mint a németek.(?)


..
Megjegyzés
A magyar-szlovák kapcsolatok romlásában - véleményem szerint - a hazai sajtó is ludas. Emlékeztetőűl: idén júniusban ünnepelte Pilisszentkereszt "újraszületésének" 260. évfordulóját. Ebből az alkalomból Magyarországra jött a szlovák államelnök. Hogy "magánemberként"? Nem hiszem. A magyar média mégis csak Szilit "ünnepelte". Akkori beszámolóm itt olvasható.
.
.
Frissítés (2007. október 07. 23:57)
Csak most vettem észre! Az MTI felvidéki város-nak nevezi Pozsonypüspöki-t, ami valójában Pozsony egyik városrésze (Podunajské Biskupice) és – a wikipedia szerint – 1972-ben csatolták a szlovák fővároshoz. (kétnyelvű rövid története) Vajon, Pozsony mióta, és miért "felvidéki város"? - az MTI szerint.
.
.
Kapcsolódó anyagok, fejlemények
Hol van Mlynky? (Wednesday, June 06, 2007)
Mire jó ez elvtársak? (Friday, October 05, 2007)
1938 (Friday, September 26, 2008)
Göncz Kinga megvezetve (Tuesday, October 07, 2008)
Szemléletváltást ! (Tuesday, November 04, 2008)
Duna parti duma parti (Sunday, November 16, 2008)
.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home