Wednesday, April 29, 2009

Búcsú M. Dwyer-től

A Belfast Telegraph szerint akár 15 hetet is várni kell a Bolíviában agyonlőtt Michael Dwyer szüleinek, amíg a pontos és teljes halottkémi jelentést megkaphatják, és azt nem csak ők, de a nagynyilvánosság is megismerheti. Ennek egyszerű, bürokratikus oka van: a dublini Patológiai Intézetben elvégzett boncolások, vizsgálatok eredményéről kb. 10-15 hét után értesítik a hozzátartozókat, és teszik ezzel hivatalosan is nyilvánossá a halál beálltának körülményét. Az előzetes jelentések szerint Michael Dwyer-rel a mellkasán ért egyetlen lövés végzett.
A 24 éves fiatalember holttestét már kiadták (átadták) a családnak, és a helyi temetkezési vállalat ravatalozójában vehettek búcsút a családtagok, rokonok, barátok. Este félnyolckor átvitték a terryglass-i (katolikus) templomba, ahol holnap de. 11:00-kor tartják a gyászmisét, ahova több száz embert várnak.

Közben az ír külügyminiszter, Michael Martin, nemzetközi vizsgálatot javasolt a halál körülményének pontos kiderítésére. Mint mondotta: a Dwyer családnak joga van megtudni a teljes igazságot, hogy mi történt a fiukkal.


Magánvélemény

Őszintén, nekem nagyon szimpatikus, ahogy az írek, az ír hatóságok kezelik ezt az “ügyet”. Mindenegyes megnyilatkozásból kiérződik, hogy itt valóban egy állampolgár halálának körülményét kívánják megtudni, és tisztázni, függetlenül az idegen ország (bel)politikai helyzetétől, viszonyától. Az ír külügyminiszter nem Írország, hanem egy ír család érdekében és nevében lép fel, jár el. Ez valahogy magyar részről nem érződik ilyen egyértelműen – legalábbis a hazai médián keresztül nem, pedig a két ország és állam ugyanabban a cipőben jár (ebben az esetben, ügyben).
.

Kapcsolódó anyagok
Újabb ír adalék (Thursday, April 30, 2009)
Az írek utána járnak (Tuesday, April 28, 2009)
Dwyer már otthon van (Saturday, April 25, 2009)
Megvan a magyar láncszem ! (?) (Saturday, April 25, 2009)
.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home