Saturday, March 20, 2010

Kísért a múlt (?)

Múlt szombaton, március 13-án, kaptam egy kör-e-mailt.

MAGYARORSZÁGÉRT, A KÖZTÁRSASÁGÉRT
címmel tartja a Magyar Demokratikus Charta következő rendezvényét

2010. március 19-én délután 4 órától a Láng Sportcsarnokban
(Budapest XIII., Rozsnyai utca 4., a Forgách utcai metrómegállónál).

A rendezvény előadója: Gyurcsány Ferenc

Majd három nappal később, március 16-án, újabb kör-e-mail: a meghívó és az előadó ugyanaz, csak a helyszín változott.

2010. március 19-én délután 4 órától a SYMA Sportcsarnokban
(Budapest XIV., Ifjúság utca 2.).


Tegnap, március 19-én, pedig az index.hu beszámolója szerint az eredetileg meghirdetett SYMA-csarnok helyett a kisebb Körcsarnokban tartotta meg előadását a volt miniszterelnök.

Az ATV 2000-2500 főre tette a jelenlévő hallgatóság számát, és jelezte, hogy Gyurcsány beszéde előtt Vitányi Iván és Bauer Tamás tart bevezetőt.

A meghívást már el is felejtettem, amikor a HírTv-ben hallottam, hogy 16:30-kor a jobboldalinak elkönyvelt tévé-csatorna a beszédet élőben közvetíti. Aztán az állomásokat kapcsolgatva az atv-n láttam, hogy épp Bauer Tamás beszél, és dicséri a Gyurcsány korszakot. Majd taps, és Gyurcsány Ferenc lép a mikrofonhoz.

Nem kapcsoltam tovább, hanem végignéztem, végighallgattam a volt kormányfőt.

Ami azonnal feltűnt: a hallgatóság szemmel láthatólag szinte kivétel nélkül idős, nyugdíjas. Igaz, lelkesedésben túltettek sok fiatalon. Időnként olyan odaadó figyelemmel itták az előadó szavait, mintha egy egyetemi auditóriumban hallgattak volna egy híres-neves professzort.

Mégis, valahogy nem fogott meg, nem "ragadott magával" Gyurcsány és mondókája. Keveselltem a hibák felsorolását. Kicsit a kádári időkre emlékeztető volt az egész, az akkori gyűlések hangulatát idézte fel, azt a már-már sablonos, jól ismert szöveget és témát, miszerint "Elvtársak, tudjuk, hogy vannak még hibák, de most nézzük az eredményeket....." Persze, lehet, hogy ennek a közönségnek ez kell(ett). Valahogy hiányzott az a fiatalos(?) lendület, az a gyújtó hangulat, az a „húzzunk bele” feeling. Ráadásul abszolút nem volt "évértékelés", ahogy azt az előzetesekben beharangozták. A 8 év is megtévesztő, hiszen abból csak kb. 5 év az ővé. Beszéde, mondanivalója nem volt "átfogó". Kihagyta a "töréspontokat". Pl. Medgyessy "bukását", abban az SZDSZ (és jómaga) szerepét, és az egész kormányzását megnehezítő, (hátramozdító) koalíciós partner húzásait, mint pl. a kórtermi széfek beszerzését, majd leszerelését. Ugyancsak hiányoltam, hogy megfeledkezett(?) az MSZP bukásának, pardon, "mélyrepülésének", "vesztésre állásának" az okairól szólni. Bevallom, én többet vártam. Pontosabban, mást. Egy második „öszödi beszédet”, mely most már a nagynyilvánosságnak szól, és egy (volt) miniszterelnökhöz méltó hangon és stílusban. Ennek hiányában, Gyurcsány mondandója nem volt számomra őszinte. Viszont kortesnek sem volt elég meggyőző. Valami hiányzott belőle ahhoz, hogy azt mondjam: "kár ezért az emberért", vagy "azért mégis csak egy tökös gyerek ez a Fletó". Így visszagondolva: semmilyen hatással nem volt rám.

Ettől a mostani beszédétől sem lettem okosabb. Ma sem tudom, hogy milyen párt az MSZP. Szociáldemokratának, nem szocdem. Utódpártnak, nem utódpárt - habár egy csomó "régi káder", arc található még mindig benne.

Őszintén, szinte nevetséges volt, hogy a szocialista Gyurcsány Ferenc állandóan a "polgári" értékekről és a "polgári Magyarország"-ról beszélt, meg hogy ő próbálja, (ők próbálják), a "Nyugat" és a "nyugati polgárság" felé vinni, vezetni az országot. Ez nem szocdem "filozófia" !!! - ilyet én Nyugaton nem hallok! Igaz, ott rendesen különválik a jobb- és baloldal. A jobboldal a "vállalkozó-barát", a baloldal pedig a "munkavállaló-barát". És együtt alkotják a népet, a nemzetet, az országot és közösen formálják annak boldogulását. Itt meg még mindig a "jobboldal" fasiszta(?) - de legalábbis valami demokráciaellenes rossz, a "baloldal" meg a jó, - vagy fordítva, a "baloldal" a demokráciaellenes (rossz), azaz komcsi, és a jobboldal a jó. Szerintem több generáció kell ahhoz, hogy ez a 40 éves agymosás eltűnjék, és az ilyen rendezvény végén ne a himnuszt, hanem az Internacionálét énekeljék, úgy ahogy azt a Lajtától nyugatra az EU-ban teszik.

Igaz, ez nem egy pártgyűlés vagy kongresszus volt, hanem a Magyar Demokratikus Charta rendezvénye. Azé az egyesületé, amit Gyurcsány még miniszterelnöksége idején kezdeményezett „a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni nemzeti önvédelem” címén, és amely „a szabadságot veszélyeztető kirekesztés, rasszizmus és erőszak” elleni fellépésre buzdít. De, akkor ez a sok öregember mit keresett itt? Vagy, tán ez egy nyugdíjas szervezet? Kár lenne érte.



.
Kapcsolódó anyagok

Én mindenkiben csalódtam .............(Thursday, February 25, 2010)
A jobboldal hiánya .................. (Monday, January 04, 2010)

.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Kováts Kristóf (kovapapa) said...

Érdekes volt a HírTV közvetítése... Az érdekes szót itt tendenciózusan lejárató értelemben használom. A szintén élőben sugárzó ATV-nél sokkal kevesebb volt a nyugdíjas, a bealvó, a retardált... Nagyságrendekkel kevesebben.
Nem lévén a helyszínen, magam nem tudom eldönteni a tájékoztatás objektív voltát.

8:03 PM  
Blogger Baby said...

Kedvencem Gyurcsány Ferenc....de ez tényleg a "Magyarázom a magyarázatainkra" hajazott
de az MSZP -ben mint minden pártban az történik.."a Mór megtette a kötelességét a Mór mehet"(bünbak mindig kell)

8:51 AM  
Blogger Pocakos said...

Ez magánban jött, de úgy érzem (nagyon) idekívánkozik:

1. Én ott voltam a Syma csarnokban (lehet, hogy a Körcsarnok volt, dea házra az volt kiírva, hogy Syma csarnok,esetleg megtévesztésül).

2. A közönség jelentős része fiatalokból állt. Ott voltam közöttük, ésa korösszetételt kifejezetten figyeltem. Természetesen sok volt az idősebb ember, de korántsem csak ilyenek voltak a teremben.

3. A beszéd valóban nem volt olyan átütő, amilyenre korábban Gyurcsány képes volt. Talán nem akart domináns szerepet vállalni az MSZP kampányában.

4. Magyarországon teljesenmás helyzetben van a társadalmi fejlődés, mint Nyugat-Európában. Ami Nyugaton működik, az nálunk nem, és fordítva. Ez annak tudható be, hogy a magyar elit kezdi felismerni azt, amit Inotai András úgy fogalmazott meg, hogy egyelőre nem akar sikerülni a közeledés a Nyugat fejlettségi szintjéhez. Ez frusztrálja az MSZP-t, amely éppen ezzel acéllal vett részt annak idején a rendszerváltásban. A rendszerváltás legalapvetőbb célja nem jött be, vagy legalábbis az idők végezetéig kitolódott. A kelet-európai baloldal így pottyant bele abba a csapdába, hogy olyasmit erőltet időnként ostoba eszközökkel, ami szép lenne ugyan, de nagyon nem akar menni.

Üdv
KI

3:46 PM  

Post a Comment

<< Home