Saturday, November 21, 2009

Végre ! Valaki ki merte mondani!

"......Természetesen van egy baloldali párt, egy szocialista párt, mely jelenleg majdnem tehetetlen és nem sokat tudnak kezdeni. Rengeteget beszélnek ma Magyarországon antifasizmusról, csak az nem antifasizmus, mivel ezek az emberek nem fasiszták, mint ahogy azt már korábban mondottam, ők nyilasok. Azaz a magyar múltból, hagyományból származnak, táplálkoznak, és semmi közük a német vagy hitleri hagyományhoz, ez a mi saját hagyományunk. És ezzel gyakorlatilag a baloldal sem tud mit kezdeni. ........" ***

.

Ezt Földényi F. László nyilatkozta november 18-án a német rádiónak. Természetesen erről a telefon-interjúról a magyar média mélyen hallgat. Beleértve a baloldalt és az egész „blog-szférát” is. Bevallom bármennyire is tetszik és egyetértek a fentiekkel, valamint az egész interjúval, a szerzőről én még nem hallottam. Ez persze nem jelent semmit, de az azért elgondolkoztató, hogy Földényi F. László nevét és munkásságát csak a német wikipedia említi!
.
Innen tudom, hogy 1952-ben született Debrecenben, Budapesten él, ahol az ELTE professzora és külföldön, elsősorban Németországban elismert gondolkodó, és könyvet írt Kertész Imréről. A német rádióban vele készült interjú szerint „hazájában (el)ismert filológus”.



*** az eredeti német szöveg:
Natürlich, es gibt eine linke Partei, eine sozialistische Partei, die sind zurzeit fast machtlos, und sie können damit auch nicht viel anfangen. Man spricht viel über Antifaschismus in Ungarn, aber das ist nicht Antifaschismus, das ist, also die Leute sind nicht Faschisten, sie sind, wie ich schon früher sagte, sie sind Pfeilkreuzler. Also das kommt aus der ungarischen Tradition, das ist keine deutsche oder keine Hitler-Tradition, das ist unsere eigene Tradition. Und damit kann auch die Linke eigentlich nicht viel anfangen.
(a teljes interjú németül: kattints rá! )
.
.

1 Comments:

Blogger rás said...

Az itthon élő humán értelmiségiek számára Földényi egyáltalán nem ismeretlen. Az ELTE Összehasonlító Irodalom tanszékének professzora, 2007-ben Széchenyi-díjat kapott, és könyvei mellett rendszeresen jelennek meg (nem könnyen olvasható) írásai pl. az Élet és Irodalomban, a Holmiban.

10:39 AM  

Post a Comment

<< Home