Friday, October 03, 2008

Egyszínű tarkaság

Tele van a tököm ezekkel az "activity" játékokkal, mint a holnapi (október 4. szombat) Tarka Magyar ! megmozdulás. Baromira emlékeztet azokra az időkre, amikor hivatalból szerveztek a diákság körében mindenféle "mozgósításokat", amelyeken – ha nem kötelezően, de - illett részt venni. A vietnami háború vagy a görög diktatúra elleni meg egyéb műbalhékra, csak azért, hogy megmutassuk: a szoc. táborban is vannak tömegmegmozdulások. Szóval, akkor is, és azóta is rühellem ezeket a "népünnepélyeket". Mert hamisak! Nem értem, miért kell – ilyen formán, ilyen formában - válaszolni egyszerű rendzavarásokra? Miért kell, kéne békésen le-föl masíroznom, na jó, sétálnom az utcán csak azért, hogy megmutassam, megmutassuk, hogy „én juszt sem támadok a rendőrökre”, meg „én juszt sem kiabálok rasszista jelszavakat”, sőt, még kormányelleneset sem. Micsoda marhaság ?! Már maga az alapötlet is, ez a „mutassuk meg” (hogy mi jók vagyunk) mentalitás. Ha ez nem a diktatúrából itt maradt „régi beidegződés", akkor egyenesen gyerekes az ilyen fajta „összefogás”. Elképzelem, amint egy bérház lakói – pártállástól függetlenül – tesznek két kört a ház körül olyan plakátokkal és jelszavakat kiabálva, hogy „mi nem törjük be az ablakokat”, meg „mi nem hugyozunk a lépcsőház sötét sarkaiba”. Kész röhej.

Bárki, bármit mond, ez politikai megmozdulás. Még akkor is, ha a szervezők ezt tagadják. Megnéztem a csatlakozók, pontosabban a csatlakozó „szervezetek” listáját. Hát,….. valóban színes, de azért kissé egyszínű: elsősorban kisebbségi csoportosulások. Viszont néhány mögött komoly szervezetek állnak, amiket én bizony szélsőségeseknek tartok. Például az angolszász ellenes francia radikális baloldali csoportosulás: az ATTAC. Ugyanakkor „egyoldalúnak” tartom a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségét, hiszen elnökének erős kötődése van az MSZP-hez. Ráadásul, ez a neve szerint ellenállókat tömörítő szervezet, rendszeresen megemlékezik 1939. szeptember elsejéről, a Lengyelország elleni náci-német támadásáról, de sohasem szeptember 17-ről, a nácik ellen kétségbeesetten védekező Lengyelország szovjet hátbatámadásáról. Tagjai között ötvenhatos ellenállókat sem lehet igazán találni.

Az alapvető emberi értékek és a tolerancia melletti kiállás egy félelemmentes társadalom érdekében dicséretes dolog. Mégis, kétlem, hogy ennek a holnapi megmozdulás lenne az egyetlen módja.

Megjegyzem, a listát olvasva két dolog jutott az eszembe.

1. szinte teljesen hiányzik a civil jobboldal. Legalábbis én nem fedeztem fel egyet sem a nevek alapján. Apropó „civil”, erre a megmozdulásra miért nem jelentkeztek az orbáni jobboldal civil szervezetei a „polgári körök”?

2. gazdag ország ez a Magyarország, ahol ennyi szervezet kaphat és kap támogatást az adófizetők pénzéből.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

5:31 PM  

Post a Comment

<< Home