Wednesday, April 26, 2006

Külföldön szavazók

Hallom, hogy a külföldi magyar képviseleteken a világban összes hatezren (6.000) jelezték részvételi szándékukat, ill. ily módon szavaztak a magyarországi parlamenti választáson. Bevallom, egyszerűen nem értem, valójában mit takar ez a szám. Szerintem borzasztó alacsony, ha arra gondolok, hogy az országhatáron kívül mintegy 5 millió magyar él. Igaz, közülük csak azok szavazhatnak, akik magyar állampolgárok (is). Az ő számukat - a Magyarországról disszidáltakkal, azaz a kettősállampolgárokkal együtt – legalább százezerre becsülöm. A kör még szűkebb, ha azt az előírást is figyelembe veszem, hogy csak az állandó magyarországi lakhellyel rendelkezők szavazhatnak. Azaz, azok a hazatelepültek, akik nem adták fel külföldi otthonukat, vagy épp nem tartózkodnak Magyarországon a választás időpontjában. Ezekhez hozzájönnek a külföldön dolgozók, tanulók, valamint a turisták. Becslésem szerint mintegy 30 - 40 ezer ember.
A világban összesen hatezer fő választó, szerintem nagyon kevés. Persze itt a választási akarat, ill. kedv is közbejátszik. No meg a kötődés a hazai politikához. És ez az a pont, ahol úgy érzem, a most külföldön leadott szavazatok többsége a baloldalt támogatta, támogatja. Hiszen az orbáni politika, program abszolút nem kedvez(ett) a külföldön élő, dolgozó szavazónak, sőt a hazatelepült vállalkozónak sem. A kampány alatt mást sem lehetett a jobboldal részéről hallani, mint a külföldi (nyugati) tőke visszaszorítását, az eddigi szerződések felülvizsgálatát, a külföldre mentek hazacsábítását stb. Ezek a kijelentések egyáltalán nem szimpatikusak a külföldön boldogulni próbálóknak éppúgy, mint a magánvagyonát, (az életművét), mint tőkét hozó hazatelepülőknek. Ezért borítékolom, hogy a külföldön szavazók többsége a Fidesz ellen adta le szavazatát.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"A világban összesen hatezer fő választó, szerintem nagyon kevés. Persze itt a választási akarat, ill. kedv is közbejátszik. No meg a kötődés a hazai politikához."
Meg a tàvolsàg.
En vagyok a kulfoldon élo, a husvétkor làtogato szuleimbol pedig apàm a magyar àllamporgàr és szavazo turista.
Kovetség és egyéb képviselet nincs mindenhol, a nagyon kevés hatezer szavazo, az vagy kozel van a képviselethez, vagy idot és koltséget nem sajnàlva ment szavazni.

6:54 PM  
Blogger Pocakos said...

sic:
"....idot és koltséget nem sajnàlva ment szavazni. ...."

Pontosan! Ezzel csak alátámasztod szavaimat, mely szerint a részvételhez "....a választási akarat, ill. kedv...." kellett. Ez viszont - sok esetben - pénz kérdése (is).

7:10 PM  

Post a Comment

<< Home