Friday, June 19, 2015

Határzár

 
Meglepett és mélységesen megdöbbentett a június 17.-i (szerda) kormányülés után Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentése, miszerint az 175 kilométer hosszú magyar-szerb államhatárt négy méter magas kerítéssel zárják le az illegális bevándorlás megfékezésére, és ennek előkészítésére utasították Pintér Sándor belügyminisztert.

Az 1989 előtti generációknak azonnal és automatikusan a Vasfüggöny képe, ill. rémképe ugrott be e hír hallatán. A hidegháború, azon belül is a szovjet idők szimbóluma: a szögesdrót kerítés, no meg a „határzár” elnevezés. Csodálom, hogy pártunk és kormányunk ennyire érzéketlen saját múltunkra. Vagy ebből (is) látszik, hogy a háború után született nemzedék megöregedett, a mai fiataloknak nem mond semmit a 4 méter magas és 175 kilométeres szögesdrót kerítés, mely méreteiben felülmúlja a szovjet diktatúra nemzetközi jelképét: a Berlini Fal-at. A rabság és demokrácia-ellenesség akkori szimbóluma csak 3.6 méter magas, és Nyugat-Berlin körül 155 kilométer hosszú volt. Ezt figyelembe véve, Orbán Viktor és pártja szlogenje bevált: a Fidesz (és KDNP) által vezetett Magyarország jobban teljesít.

Idézhetném persze, Virág elvtársat, a Tanú c. filmből, miszerint a nemzetközi helyzet fokozódik, amivel vészesen összecseng Szíjjártó külügyminiszter és kormánya bejelentése. Miközben az Orbán féle unortodox, illiberális államvezetés egyre jobban távolodik Európától, attól a keresztény gondolkodástól, amit első királyunk kényszerített egy jobb, boldogabb jövő reményében nomád, ázsiai népére. Mintha 2010 óta az elmúlt 1000 év kezdene elillanni, és az európai, nyugati, keresztény értékek fokozatosan amortizálódnának. Ellentétben a szentistváni elvekkel, a mai államvezetés ellenségnek állítja be a nyugat-európai értékeket. Ugyanakkor Magyarországot a világ közepének képzeli, ahol a jelenlegi kormánypártok mondják meg a tuttit, és amit a nacionalista tömegek gondolkodás nélkül vakon követnek.

A legnagyobb baj, hogy a lakosságot nem tájékoztatják, sőt, mintha saját magukat sem. Itt van például ez az otromba „határzár”, melynek már a hallatán összerezdül a sok mindent megélt magyar ember országhatáron innen és túl egyaránt. Nagyon rossz emlékeket elevenít fel ezzel az Orbán-kormány. Ugyanakkor jól mutatja a demokratikus kormányzás teljes hiányát. Hiszen ilyen kritikus (és valóban fenyegető) helyzetet a valódi (nyugati) demokráciákban széles körben ki- és megtárgyalnak. Ott, „jobb helyeken”, van komoly és alapos felkészülés, hatástanulmányok készítése, azok megtárgyalása, kielemzése, majd okos, ésszerű döntések meghozatala. Ennek hiánya pedig jól nyomon követhető az orbáni kormányzás elmúlt öt évében.

Azt sem tudjuk, hogy ezt a kormánydöntést előzetesen megbeszélték-e az EU-val, amelynek külső határa ez a magyar határszakasz, és védelmére, fenntartására, bíztosítására az EU külön összeget biztosít Magyarországnak. A 2014-2020 időszakra, erre (no meg az ukrán) külső határra kishazánk € 40.829.197,00 kap! Ezenkívül, mivel az EU nem tart fenn határőrséget (az EU-ba belépésünkkor a magyar is megszűnt) ezért a magyar rendőrség (BM) az elkövetkező 5-6 évben extra € 20.663.922,00 kap fejlesztésre! Nem véletlen, hogy Pintér belügyminisztert bízta meg az Orbán-kormány a határzár megépítésére, és nem a Hende Csaba vezette honvédelmi minisztériumot.

Néhány gondolat a határzárral kapcsolatban, annak technikai kivitelezésére, működésére, mindennapi használatára, „védelmére”. Nem elég csak felépíteni egy 175 kilométeres szögesdrót-kerítést, azt „üzemeltetni” is kell. Különben egy (kb. 5.000 forintos) drótvágó ollóval szarrá lehet tenni a 22 milliárd forintra tervezett egész rendszert. Ráadásul ehhez még egyetlen illegális, megélhetési bevándorlóra sincs szükség! Sőt, embercsempészekre sem! Elég csak a hazai színesfém-kereskedelemre gondolni. Már látom a bulvár címlapján: Az éjjel elloptak 3 km kerítést. Pótlása folyamatban, nemzetvédelmi okokból nincs idő közbeszerzési pályázat kiírására.

A határ őrzése a rendőrség feladata, hogy munkájukat teljesíteni tudják, a járőrözés érdekében a szögesdrót-kerítés mellett (175 km-en!) ki kell építeni egy – lehetőleg aszfaltos – utat. Ez sem két fillér. A határszakasz dróthálójának épsége meg fogja bontani a térség állatvilágát! Erről vajon mi a véleménye a fővadász Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek?

Talán kevesen tudják, hogy a Nyugat-Balkánon öt ország élvez vízummentességet az EU-ban: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia. Sajnos, elég sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel és megpróbálnak menedéket kérni az EU-ban. Erről egy magyar nyelven is olvasható 2015. februári jelentés is beszámol. Kattints rá!

Gondolom, a hazai médiából jól ismert a FRONTEX nevű szervezet, melyet az EU külső 12.000 kilométeres szárazföldi és 45.000 tengeri, vízi határainak védelme érdekében hoztak létre, a bűnözés (elsősorban kábítószer- és egyéb csempészés), valamint az illegális bevándorlók ellen. Az EU külső határainál nem a szomszédos országok lakói igyekeznek az Unióba, hiszen azok vízum nélkül – turistaként – bármikor beléphetnek az Unió területére.

A problémát a harmadik országból (ill. világból) érkezők adják. Nehéz megállapítani, hogy ki közülük a háborús vidékről menekülő, és ki a jobb életkörülményt remélő „illegális bevándorló”. Az Egyesült Államok déli határával példálózók (sunyi módon) megfeledkeznek arról, hogy két baráti országról (USA-Mexikó) van szó, és Mexikóból bárki az USA földjére léphet, mint turista. Ha le akar telepedni, akkor azt szülőföldjén, Mexikóban, kell kérvényeznie az amerikai külképviseleten. Aki e nélkül vág neki a két ország közti határnak, azt „illegális bevándorló”-nak tekintik és nevezik. Máskülönben az USA igenis segíti és befogadja a menekülteket, különös tekintettel a természeti katasztrófa sújtotta területről érkezőket. A humanitárius befogadás nem jelenti a bevándorlást! Sok esetben csak arra az időre szól, amíg a szerencsétlenek vissza nem tudnak menni szülőföldjükre.

Nos, ez a gondolkodás és humanitás hiányzik a jelenlegi hazai vezetésből, sőt a közgondolkodásból is!

Mintha a mostani határzár felállításra hozott döntés mögött is az államvezetésre jellemző „mutyizás”, oligarchia, családi és baráti korrupciós összefüggések húzódnának meg.Tudjuk vagy csak sejtjük (puszta rosszhiszeműségből), hogy ki kapja a közbeszerzés nélküli állami megbízást? No, meg az azzal járó EU támogatást. A már fentebb említett FRONTEX egyik jelentésében szerepel, hogy az „illegális bevándorlók” számának megnövekedése 2013-ra datálható, amikor januárban a magyar törvényhozás módosította a menekülttörvényt, és megengedte a menekült státusz (asyl) kérőknek, hogy nyílt, szabad (őrizetlen) központokba helyezzék el őket, akik azonnal le is léptek (Nyugat felé). Szinte ezzel egy időben megpályázták a befogadó állomások (köztük Kósa – Debrecen) bővítését. Erre tavaly (2014 vége) € 1.251.687,38 kapott Magyarország. Tehát, a bővítés tart és folytatódik. Naná, hiszen az EU-tól jövő pénzt így, közbeszerzési pályázat nélkül(!), el lehet osztani a haverok (vállalkozásai) között.

Ez vár a határzárra is.
 
 


Kapcsolódó anyag

 
 
 
 

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home