Monday, October 20, 2014

Velünk élő korrupció

A csalás, a dologok feletti szemhunyás, és közben a pénzek zsebbecsúsztatása mindennapi életünk része. Ezért nem tetszik ez a nagy politikai (mű)fölháborodás, a pártokra mutogatás. Különösen aggasztó a média heccelése, ahogy a bűnbak keresés középpontjába próbálják állítani azt a volt adóellenőrt, aki szóvá merte tenni az egyre burjánzó áldatlan állapotokat. Három példát ragadok ki abból a botránytömegből, ami kishazánkon következmény nélkül végig söpört a szabadság 25 éve alatt.

Gripen

Első gondolatom a Gripen volt. E harci gépek megvétele igencsak (meg)vesztegetés gyanús volt. Az ügyet később maga Svédország is tárgyalta. Ugyanis szokatlan volt, hogy az egykori Varsói Szerződés egyes tagállamai a szovjet gyártmányú védelmi hadi technikát nem a NATO-ban rendszeresített amerikai gépekre cserélte le, hanem a semleges Svédország harci gépeire.

A Gripen (angolul Griffin = griffmadár) rövid története (a wikipedia alapján): A svéd kormány 1978-ban határozta el, hogy lecseréli addigi harci gépeit a JAS-39 Gripen nevű könnyű vadászbombázó repülőgépre, amelyet a svéd Saab, Ericsson, Volvo és Celsius Aerotech cégekből megalakult konzorcium, az Industrigruppen JAS gyárt. Tervezésénél alapvető szempont volt a többfeladatúság, amit a típusneve is tükröz, a JAS a Jakt (Vadász), Attack (Támadó), Spaning (Felderítő) szavak rövidítése.

Az új repülőgép a British Aerospace cég BAe P106 és P112 jelzésű "könnyű STOL Eurofighter" koncepcióin alapult. Két prototípus zuhant le a berepülési program alatt, az első 1989 februárjában, a második 1993 augusztusában, mindkettő a számítógépes irányítórendszer szoftverének problémái miatt. A balesetekről készült felvételeket a svéd közszolgálati televízió késedelem nélkül bemutatta, ami miatt a repülőgépet a svéd közvélemény megbízhatatlannak tartotta. Ennek ellenére a Gripen-eket 1996-ban állították szolgálatba a Svéd Királyi Légierőnél.

A rossz előjelek miatt a British Aerospace cég csőd közelbe került, miközben kapóra jött a volt szocialista országok (Magyarország, Csehország és Lengyelország) felvétele a NATO-ba 1999-ben. Brit részről jó ötletnek tűnt az új NATO tagok megkörnyékezése, amit csak Lengyelország utasított vissza. A svéd Gripeneket addig csak (a nem NATO-tag) Dél-Afrika vette meg. A tradicionálisan Amerika-barát lengyelek az amerikai F-16-os harcigépek mellett döntöttek. A magyarok az F–16-os helyett 14 db JAS-39A/B lízingeléséről döntöttek, az Orbán-kormány idején, 2001. szeptember 10-én. A bejelentés nagy meglepetést keltett, mivel arról közbeszerzési eljárás nélkül egy kormányülésen döntöttek, azzal az indokkal, hogy a svéd ajánlat kedvezőbb volt.

A kenőpénzes ügyekből később bírósági ügyek lettek mind Svédországban, mind az Egyesült Királyságban is, ráadásul egy magyarországi osztrák „befektető” is gyanúba került. A magyar hatóságok viszont senki ellen sem indítottak nyomozást.

Siemens

Ugyancsak nem indult eljárás Magyarországon a Siemens-nél (Németországban) feltárt megvesztegetési, kenőpénzes ügyekben. A Handelsblatt 2006-ban számolt be a Siemens ügyről, mint Németország legnagyobb kenőpénzes botrányáról, melynek keretében összesen több mint 200 millió euroval vesztegették meg a világ különböző részein a helyi intézményeket, hatóságokat. Ekkor még csak Görögország és Nigéria volt megnevezve.

A Handelsblatt szerint 2006-ban a budapesti államügyészség vádat emelt egy volt Siemens alkalmazottal szemben megvesztegetés gyanúja miatt. 2004 óta folyt eljárás a Honvédelmi Minisztérium két (magyar) hivatalnoka ellen. A Magyar Rádió szerint bizalmas infókat adtak át a Siemens munkatársának, a kaszárnyák modernizálásáról szóló programból. Ezen infók birtokában a Siemens a kiírásnak megfelelő pályázatot tudott készíteni és a több millió euros pályázatot elnyerni. A két hivatalnok cserében pénzt, mobiltelefonokat és háztartási gépeket kapott. A vádlottak szabadlábon védekezhettek. Az esettel kapcsolatban a Siemens budapesti szóvívője nem tudott állást foglalni, csak azt közölni, hogy a vesztegetéssel vádolt alkalmazott továbbra is a Siemens-nél dolgozik, csak már nem vezető beosztásban.

Emfesz

Global Witness (GW) a neve annak a kormányoktól függetlenül működő és korrupciót figyelő intézménynek, melynek web-oldalán, honlapján pusztán kiváncsiságból kerestem rá Magyarország (Hungary) nevére. Egyetlenegy beszámolót találtam 2009-ből, amelyben az Emfesz Kft.-vel foglalkoznak, és felhívják az EU figyelmét, hogy az Oroszország, Ukrajna és az EU közti (állami) földgáz business-ben magáncégek, rejtélyes „postafiók”-cégek is szerepelnek. Az egyik ilyen a magyar Emfesz, mely (Magyarországon kivül) sehol sincs bejegyezve, azonkivül, hogy egy zürichi levélszekrény cím van megadva, amely egy bizonyos Laki András zürichi ügyvéd irodája, és ahol a GW szerint több ezer cég van telephelyként bejelentve.


A Global Witness az orosz-ukrán földgáz „vita” után (2006 és 2009) figyelt fel a magyar cégre, amikor az EU országokban ellátási zavarok támadtak. 2009. januárjában a RosUkrEnergo nevű vállalat nem tudta biztosítani az orosz gázszállításokat. Mint kiderült a RusUkrEnergo felett az orosz állami energia óriás, a Gazprom, és egy ukrán üzletember (és csendestárs) Dmytro Firtash rendelkezik. Mint kiderült Firtash társtulajdonosa a magyar Emfesznek. Az is kiderült, hogy a csendestárs Firtash-nak van még egy cége, a RosGas AG, melynek gyakorlatilag nincs törzstőkéje, sőt még telephelye sincs, a egy levélszekrény címe az alacsony adózásáról ismert svájci Zug kantonban, egy mobiltelefon cég (Connetct Phone GmbH ) neve alatt. Az Emfesz a RusUkrEnergo tárolási problémáival magyarázta a RosGas AG-re való váltást. Miközben a Gazprom szóvivője kijelentette, az energia óriásnak semmi köze a svájci RosGas AG-hez. Két magyar név szerepel a GW beszámolójában dr. Góczi István vezérigazgató és helyettese dr. Gallyas Igor. A DF Group (Dmytro Firtash) csalással, okirathamisítással vádolta az Emfeszt, hogy Góczi a cég részvényeit eladta a RosGas AG-nek.


David Brown, a DF Group vezérigazgatója szerint a Magyar Energia Hivatal a magyar törvényekre hivatkozva helyben hagyta az Emfesz fura transzakcióját. eladását. A Global Witness felettébb furcsának tartja, hogy a Magyar Energia Hivatalt abszolút nem érdekelte, hogy milyen („gyanús”) cégnek adták el az Emfeszt. Kis kutakodás a cégjegyzékben, és a GW megtudta, hogy a fantomcég RosGas AG-t , Ikon AG néven alapították és telephelye ugyanaz a zürichi (magyar) ügyvéd, Laki András irodája.

A Global Witness azt is kinyomozta, hogy 2002-ben ugyancsak egy magyar vállalat (Eural Trans Gas) cégalapítása és cégbejegyzése utáni másnap többmilliós dolláros szerződést kapott.

Mindehhez csak hab a tortán egy idei (szeptember 18.) újsághír, mely szerint a Kúria nem talált semmi kivetnivalót az Emfesz egy dollárért történt eladásában.

Még egy érdekesség. Az Emfesz csak angolul szerepel a wikipediában.

Ezek a példák jól mutatják, hogy a korrupció, a kenőpénzek adása és elfogadása magyar betegség, melyben az állam, az államigazgatás is nyakig benne van. Gondoljunk csak a máig megoldatlan Kulcsár Attila ügyre. Nem az ítéletre, hanem a bűncselekményre,  ha egyáltalán volt, és ha volt, mi volt, hogyan történt?  Mi lett az abban érintettek további sorsa? Jobb helyeken, ha ilyen történik, akkor felderítik az ügyet és intézkednek, hogy többé hasonló ne forduljon elő. Ez az őszinte és alapos tájékoztatás, valamint a megelőzés  törvényi szabályozása hiányzik Magyarországon.

Végezetül, az amerikai fél egyértelműen a korrupció burjánzása miatt hozta meg döntését. Ez nem hasonlítható össze az Oroszország elleni szankciókkal. A Putyin közeli „tanácsadók” kitiltását az Egyesült Államokból, az amerikai pénzügyminisztérium (Department of Treasury) rendelte el. A magyarokét viszont a külügyminisztérium (State Department), tehát nem politikai döntés volt, hanem az USA korrupció elleni harcának része. Az illiberális Orbán hívők pedig csak örüljenek, hogy ez történt velük, elvégre a miniszterelnök Tusnádfürdőn kiadta a jelszót és az irányt: Oroszország, Kína, Törökország, Szingapur, stb. a követendő példa.  Miért akarnának az Orbán hívők a rothadó kapitalizmusba menni? "Amit a cinizmus itat át", és ahol "az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg."      (Orbán Viktor beszéde - 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor 2014.)


0 Comments:

Post a Comment

<< Home