Monday, November 11, 2013

Történelemhamisítás (?)

Egy CÖF-ös ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy Bayer cikkre, a következő kísérő szöveggel: 
(másnak) Nem küldtem el, csak neked. Nem szeretem a Bayert mert uszít. Ebben az esetben érdekelne a véleményed! 

Részlet a Bayer publicisztikából:

„A magyar–lengyel történelmi barátság elkötelezettje, több mint 130 ezer lengyel menekült befogadásának, ellátásának és Nyugatra segítésüknek megszervezője 1939 és 1943 között, szembeszállva a szélsőjobb és a szélsőbal erőivel. A közép-európai kereszténydemokrácia megújulásának hirdetője. Emlékművén keresztül fejezi ki a lengyel nemzet köszönetét mindazoknak, akik a lengyel menekültek megmentését előmozdították.” És ezután 35 név olvasható azon az emlékművön, vörös márványba vésve…….”  (teljes cikk: Nyíltlevél Mesterházy Attilának)

Válaszom ismerősömnek

Mindig adsz különmunkát.
Megjegyzéseim, ahogy olvasom. 
1. Nem tudjuk mikor állították a szobrot ? (és kik)
2. Miért pont Osváth? Miért nem pl. Antall.
3. A szobor, ill. felirata azért is „gyanús” (új keletű, tendenciózus, „békemenetes”) – hiszen összehoz tücsköt, bogarat. Azaz történelmietlen !!!
4. A felsorolás, a „magyarázat” csak megerősít abban az első gondolatomban, hogy ezt az emlékművet a haverjaid (békemenet, CÖF, stb.) állították 2010 után, és a varsóiaknak, a lengyeleknek fogalmuk sincs, hogy a 35 név kit takar. (tutti, hogy nem a lengyelek állították össze!) Egyáltalán, mi köze van Osváthnak Varsóhoz? Ismerem annyira a két nép történetét, hogy itt nagyon is kiérezzem az ármánykodást, a történelemhamisítást.
5. „…….És ennek az emlékműnek is van magyar vonatkozása,….” - ez igaz, de ez NINCS ráírva az emlékműre !!! (varsói felkelés - szerk.) Mondhatnám szabad népi a csúsztatás, ma is közelebb áll szívetekhez, lelketekhez.
6. Az Antall féle körlevél nem a „zsidók” védelmében íródott, hanem a lengyelek védelmében! Mert jó- és mélymagyarjaink minden menekült lengyelben „zsidót” véltek felfedezni.
Ennyit a cikkről (és Rólad) 

Ezek után rákerestem a Google-ban az emlékműre. Már a keresésnél jelezte a program, hogy ilyen nevű város, városrész nincs, ami az ötös számú Fidesz pártkönyv tulajdonosa publicisztikájában közöl, ill. hivatkozik. A Magyar Hírlapos cikk szerint: " Bieloleka ", ami a valóságban Bialoleka, és ami az eredeti, lengyel írás szerint:  Białołęka.

Majd megpróbáltam megkeresni az emlékmű fényképét. És láss csodát !!!  Az eredeti emlékművön NEM szerepel az a 35 név, amire a MH főmunkatársa hivatkozik Mesterházynak írt nyíltlevelében! Sőt, a magyar és lengyel zászló mellett az EU lobogója is felfedezhető. Nem sok kellett, hogy ráakadjam az emlékmű pontos helyére, és annak jelölésére 
 • Osváth László Monument – Located at Ordonowny Street; A monument to a Hungarian politician, who organized aid for over a hundred thousand Polish refugees during World War II. 

Aztán ráleltem egy „aktuális” hírre a városrész honlapján. És ekkor kiderült, amit sejtettem, és ami a képen is jól látszik: később vésték fel a 35 nevet! Hiszen a 2011. szeptember 19-i megemlékezésen már ott van, (vagy akkor avatták fel?), amiről a Magyar Hírlap publicisztikája szól. 


Ahol még nincs rajta a 35 név, viszont a képen van EU-zászló


Ahol már rajta van a 35 név   2011. szeptember 19.



Egy kis háttér info.

".......1938-tól O’sváth László fontos feladatot kapott. Ő szervezte meg és működtette a menekültügyi intézményeket - részben idősebb Antall Józseffel, akivel sokat tettek a hazánkban oltalmat találó lengyel emigránsokért. Ennek hivatalos elismerése a varsói szoboravatás. Az életnagyságú bronz alkotás Győrfi Lajos szobrászművész munkája. Varsó Bialoleka kerületében, két forgalmas főút kereszteződésénél, egy újonnan létesített parkban kap helyet. Az esemény része annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a magyar-lengyel EU-elnökség átadása-átvétele alkalmából rendeznek. ....."   (teljes cikk: Osváth László szobra Varsóban - Marik Sándor írása , Klubháló)


Magyarország 2011. július 1-jén adta át a soros elnökséget Lengyelországnak. Varsóban Orbán Viktor magyar kormányfő átnyújtotta lengyel partnerének, Donald Tusknak az EU zászlaját és az elnökséget szimbolizáló stafétabotot, egy kis hordó tokaji bort ajándékozott Tusknak, amit a lengyel kormányfő egy karddal viszonzott. Tusk elmondta, hogy a lengyel elnökség alatti munkaebédeken „elsősorban magyar borokat fognak felszolgálni." (magyar wikipédia)


A 35 név felvésése valószínűleg a szovjet orvtámadás (1939. szeptember 17.)  emlékére készült.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home