Sunday, October 27, 2013

Orbán Indiában


A magyar miniszterelnök négy napot töltött Indiában, amiről a hazai média is terjedelmesen beszámolt. Legtöbbet az olcsó energiaárral kapcsolatos kijelentésével foglalkozott a sajtó, élén az ellenzékkel. Orbán Viktor ugyanis azt jósolta, hogy az EU-ban 4-5 év múlva Magyarországon lesz a legolcsóbb az energia. A bulvár sajtó pedig egy “kézcsók gyanús” pillanatot kapott fel, mely a helyi szokások szerint egyenesen udvariatlanság. Mindezek után – hála az internetnek – megnéztem, hogy az indiai sajtó hogyan számolt be miniszterelnökünk látogatásáról. Íme.

A magyar miniszterelnök számos fontos megállapodást írt alá a szorosabb együttműködés érdekében, köztük hat szándéknyilatkozatot. (Memorandum of Understanding – MoU – Letter of Intent) Ezek:

Együttműködési megállapodás (MoU) az indiai és magyar (hon)védelmiminisztérium között a mikrobiológiai, radiológiai és vegyi fegyverek észleléséről és az ellenük való védelemről.

Együttműködési megállapodás (MoU) az indiai egészségügyi és családjóléti minisztérium és a magyar emberi erőforrás minisztérium között a hagyományos (indiai) gyógyászati rendszer terjesztéséről.

Együttműködési megállapodás (MoU) a kormányok között a légiközlekedés terén. (Budapest – Bombai/Mumbai közvetlen járat)

Együttműködési megállapodás (MoU) az indiai ifjúsági és sport minisztérium és a magyar emberi erőforrás minisztérium között a sport területén.

Szándéknyilatkozat (Letter of Intent) az Indo-Magyar Stratégiai Kutatási Alap létrehozására az indiai tudományos és technológiai osztály és a magyar Nemzeti Innovációs Hivatal között.

Megállapodás született egy kulturális programról, melynek keretében mindkét ország vállalja, hogy évente kétmillió eurót befizet az Indo-Magyar Stratégiai Kutatási Alap működtetésére. A feladatok között szerepel kétoldalú tervek kidolgozása és tudományos tanácskozások megrendezése is.

Érdekes, hogy valamennyi angol nyelvű híradásban Republic of India (Indiai Köztársaság) és Hungary (Magyarország) szerepel. Korrekt. Mégis furcsa, és feltűnő.

Az angol nyelvű jelentések szerint Magyarországon jelenleg közel 9.000 indiai dolgozik és olyan nagyvállalatok is komoly mértékben jelen vannak ebben a közép-európai országban, mint a Tata és a CG Electric.
(Nearly 9,000 Indians are working in Hungary today and companies like Tata Consultancy and CG Electric have major presence in the central European country.)

Máshol ugyanerről a témáról az olvasható, hogy az indiai cégek eddig 1,5 milliárd (amerikai) dollárt fektettek be Magyarországon, és közben közel 9.000 (új) munkahelyet teremtettek.
(Domestic companies have already invested $1.5 billion in Hungary, providing employment to about 9,000 people.)

Az atomenergia békés felhasználásával kapcsolatban Orbán megjegyezte, hogy az USA-ban az energiaárak egyharmaddal olcsóbbak, mint Európában. Ha az európaiak nem találják meg az energiaárak csökkentési módját, mindenekelőtt a háztartások számára és az üzleti szektorban, akkor semmi sanszunk a gazdasági verseny terén, különösen az autóiparban – mondta a magyar miniszterelnök. Majd hozzátette: Magyarország sikerét az autógyártásban a jó helyi mérnökök és az alacsony munkabérek eredményezték, de a jövőben az ipari energiaár lesz a versenyképesség egyik legfontosabb feltétele.
(Hungary’s success in vehicle manifacturing resulted from good local engineers and low labour costs but the companies’ energy costs will be in the future one of the most important conditions of competitiveness.).
Érdekes megfogalmazás ez az "autógyártás", hiszen csak összeszerelés folyik Magyarországon, a német autóipar számára. (megjegyzés, tőlem P.)

A Business Today emlékeztet, hogy még májusban megszakadtak az EU és India közti kereskedelmi és befektetési tárgyalások, elsősorban az IT szektorban, ahol az igen kritikus biztosítási és adatbiztonsági ügyekben nem tudtak megegyezni. Ezen a téren is sokat várnak Orbántól, mint a 27 európai tagország egyikétől. Ebbeni reményét Manmohan Singh indiai miniszterelnök sajtótájékoztatóján is kifejtette. Megjegyezve: Magyarország fejlett technológiával rendelkezik a hadiipar sajátos területein és megbízható partnernek tűnik védelmünk modernizációban tett erőfeszítéseinkhez.
("Hungary possesses advanced technology in niche areas of defence industry and can become a reliable partner in our efforts for defence modernization,")

Singh ugyancsak örömmel fogadta, hogy Magyarország támogatja Indiát abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen. Erről ugyanis évek óta folyik a huza-vona. Az öt alapító tagnak - USA, Nagy-Britannia, Franciország, Szovjetunió (Oroszország), Tajvan (Kína) – vétójoga van. Az ENSZ megalakulásának 70. évfordulójára (2015) meg kívánják reformálni az egyre fajsúlytalanabb Világszervezetet. Ennek érdekében a Biztonsági Tanács állandó tagjainak számát geopolitikai megfontolásból szeretnék megnövelni. A négy jelölt: Brazilia, India, (és a két, II. vh. vesztes, gazdasági nagyhatalom) Japán és Németország.

Ezenkivül az indiai miniszterelnök reméli, Orbán támogatja India igyekezetét, hogy a Nukleáris Szállítók Csoportja (NSG, Nuclear Supplier Group) teljesjogú tagja lehessen, amelynek Magyarország 1978 óta tagja!

Manmohan Singh nagyra értékelte a magyar tudósok munkásságát, amit az indologia terén fejtettek ki, és ahogy az európai kulturában ápolják az indiai hagyományokat, és kulturális örökségeket. Külön kiemelte, hogy magyar egyetemen 1873 óta tanítják a szanszkrit nyelvet. Megemlékezett az első ázsiai irodalmi Nobel-díjas Gurudev Rabindranath Tagore-ről, aki sok magyar tudóst hívott meg magához Indiába, és akinek emlékét Magyarországon örzik, Balatonfüreden egy csodálatos sétányt is elneveztek róla. Az indiai miniszterelnök ugyancsak megemlékezett az idén 100 éve született festő művésznőről Amrita Sher-Gil-ről, akinek a mamája Baktay Ervin leánytestvére volt.

Singh miniszterelnök sajtótájékoztatója végén ismét utalt arra a megállapodásra, amit a magyar biológiai, radiológiai és vegyi fegyverek “know how”-jának átadásáról kötöttek.
("facilitate transfer of know how, experience and technical information in the areas of biological, radiological and chemical warfare").



 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home