Friday, June 01, 2012

Egy képzelt riport


Meghal Günter Grass Nobel-díjas német író. A XX. század második felének német lelke - ahogy nevezni szokták - halálában az egész világ osztozik. A Német Szövetségi Köztársaság, annak parlamentje (és kormánya) saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkedik.
E percben érkezett. Nyivánosságra hozták Günter Grass végrendeletét, eszerint a Nobel-díjas író szülővárosába kíván visszatérni elődei közé, a danzig-i német temetőbe.
Varsó. A lengyel kormány megdöbbenéssel értesült, hogy Günter Grass Nobel-díjas írót, az egykori Waffen SS katonát, szülővárosában, Gdansk-ban akarják eltemetni. A lengyelek milliói nevében kérik a német kormányt, hogy álljon el a Lengyel Köztársaság területén tervezett gyászszertartástól.
Berlin. Grass danzig-i eltemetését üdvözölték a Kelet-Poroszország, Szilézia, valamint Szudéta-vidék egykori elüzötteinek és kitelepítetteinek szövetségei, és egyúttal felszólították a német kormányt, hogy a neves író végakaratának megfelelően intézkedjék a temetés megtartásáról.
Gdansk. A lengyel ellenállók, a varsói felkelés, valamint a Honi Hadsereg egykori tagjai a náci-ellenes nemzetközi szervezetekhez fordultak a német állam által támogatott provokáció leállítása érdekében. A helyi hatóságok közben bejelentették, hogy minden tőlük telhetőt elkövetnek Grass temetésének megakadályozásáért, de legalábbis annak egy későbbi időpontra való halasztásáért, hogy a nemzetközi jognak megfelelően diplomáciai úton rendezzék a helyzetet, még pedig úgy, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen.
Gyorshír. Tegnap Gdansk-ban gyászünnepséget tartottak a nemrég elhunyt Nobel-díjas német író, Günter Grass emlékére. A megemlékezésen jelen volt a német parlament, a Bundestag, elnöke, aki felszólalásában azt mondta, hogy a lengyelek még a hamvainktól is félnek”. Ezután a német kultuszminiszter lépett az emelvényre, és a magával hozott nagyméretű diplomata táskáját tüntető módon Günter Grass gyászszalagos képe mellé letéve méltatta az író munkásságát. Mint német lapértesülésekből kiderült a nagyméretű diplomata táskában Günter Grass hamvai voltak, amit a német kultuszminiszter csempészett be Lengyelországba.
Amikor a nemzetközi sajtó képviselői erről a szokatlan, udvariatlan, mi több gusztustalan esetről kérdezték a német kormányszóvivőt, ő az alábbi nyilatkozatot tette:
"........Segítségünkre sietett az unorthodox EU-tag Magyarország, melynek parlamenti elnöke épp a napokban biztosított minket itt Berlinben, hogyMagyarország minden tőletelhető és elvárható támogatást megad Németországnak. Ez a kis nép abban a nagy Kárpát-medencében az újratemetések mestere. A miniszterelnöküket is egy ilyen alkalom tette ismertté. Szép eredményeket értek el a gyászolók soraiban megjelenő közéleti szereplők magánembernek álcázásában is. A rossznyelvek szerint még a munkát is képesek temetni. Égni és égetni is nagyon tudnak. Porhintésben pedig egyenesen világbajnokok. ......"





2 Comments:

Blogger rás said...

Hogy őszinte legyek, blaszfémiának érzem a párhuzamot Nyírő és Grass között.
Egyébként pedig: Danzig

3:38 PM  
Blogger Pocakos said...

rás: kösz! javítottam.
E karcolat megírására az államok közti kapcsolat, a nemzetközi jog, valamint az elvesztett területek európai és egyetemes kezelése, ill. annak hazai görbe tükre késztetett.

5:39 PM  

Post a Comment

<< Home