Monday, September 13, 2010

Sok kicsi, sokra megy

Szenes Iván (1924 - 2010)

Apámmal együtt dolgozott a Székes-, majd csak Fővárosi Tanácsnál (a háború utáni időkben - ugyancsak -, mint köztisztviselő)

Valamikor a 60-as években Apám megkérdezte tőlem: - Tudod ki Magyarország leggazdagabb embere? Nem – válaszoltam. Mire azt mondta, hogy egy volt kollegája, a Szenes (Iván), aki a szerzői jogdíjakból gazdagodott meg. Ez már a beat korszak (kezdete) volt, és akkoriban lett beszédtéma, amikor a beat együttesek (szinte) "ölték" egymást, hogy kiadják a lemezeiket. Persze a hírnév volt a fontos, no meg a mindenben, minden mögött a „nyugati fellazító taktikát” sejtő párt és államvezetéssel szembeni küzdelem. Ezért kevés szó esett a szerzői jogdíjról, amiből igen jól meg lehetett élni (élete végéig) (lásd Szenes és a kor többi slágerzeneszerzői). Egy-egy szám lejátszása a rádióban, tv-ben, rendezvényeken, sarki kocsmában, plusz a lemezeladások rendesen hoztak a szerzői konyhára. Mindenegyes lejátszás után fizetett a jogvédő iroda, különösen a lemezeladások után kb. 20 fillér volt a zeneszerzőnek, szövegírónak - és talán az együttesnek is járó jogdíj. Egy-egy jó nevű, sikeres szerzőnek élete végéig "dőlt a pénz" - ha nemcsak sikeres, de termékeny is volt. Nos, ekkoriban mondta az Apám, hogy a Szenes milliomos. Annyit egyetlen beat együttes, ill. szerző-író páros sem fog keresni, mint amennyit egyedül a Szenes...... (a háború óta eladott slágerei után kapott és kap még)


Ezt csak a személyes "érintettség" miatt írtam, közlöm. Mivel (kb. 22 évesen) köztisztviselőként kezdte pályafutását, és eleinte csak "mellékkeresetként" írta a dalszövegeket. Persze tehetséges (is) volt, de azért „gógyija” is volt! ;-))


Nyugodjék békében!


PS.
Érdekes, és feltűnő, hogy Hannához fűződő rokoni kapcsolatára szinte még utalás sincs a hazai sajtóban, médiában.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home