Sunday, June 13, 2010

Csiki-csuki

Hosszú interjút közöl az index.hu az Orbán kormány kulturális szakállamtitkárával, Szőcs Gézával. A hírportál (egyesek szerint politbulvár) keretes cikkben (kattints rá!) ismerteti Szőcs életútját, életpályáját. Idézet:

“........1981–82-ben szerkesztette az Ellenpontok című szamizdat kiadványt, amiért a román államvédelmi hatóság többször is letartóztatta és bántalmazta, ezután elhagyta Romániát. A rendszerváltás után 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra, újságírói-szerkesztői munkája mellett politikai szerepet is vállalt: 1990–91-ben az RMDSZ főtitkára, 1991–1993 között politikai alelnöke volt. 2010-től az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára.....”

Hogy mikor (és hogyan) hagyta el Romániát, és hova ment, hol élt, arról nem szól az index.hu, csak arról, hogy “....1990-ben visszatelepült Kolozsvárra...”

Ha visszatelepült, akkor azt valószínűleg, mint (született) román állampolgár tette, hogy továbbra is az ott élő magyarság érdekében és érdekéért munkálkodjék. Erre utal az RMDSZ-ben vállalt és betöltött szerepe is. Majd megint ugrik a fentebb idézett életpálya-ismertető, és Szőcs napjainkban elfoglalt magyarországi politikai szerepéről ír, miközben kétségbe hagyja az olvasót, vajon milyen állampolgár is az Orbán-kormány államtitkára? Lehetséges, hogy kettős? - azaz a jelenlegi magyar kormánynak van egy román állampolgársággal is bíró államtitkára? Ez lenne az igazi (nemcsak bulvár) szenzáció! Persze, lehet, hogy ezért a fontos magyar állami pozicióért épp úgy lemondott előző állampolgárságáról Szőcs, mint azt Zwack Péter tette, amikor a washingtoni nagyköveti állásért cserében megvált USA állampolgárságától. Erről vajon miért hallgat a hazai média, no meg az éríntett is?

Eddig a csipkelődés.

Most pedig egy másik részlet Szőcs Géza életéből, ami ugyancsak kimaradt az index.hu ismertetéséből. Talán kevesen emlékeznek rá, de Szőcs Géza volt a SZER 1989 őszén megnyitott budapesti irodájának a vezetője. Hogy miért pont reá esett a választás? Ennek következő a története.

A washingtoni kormányzat és a müncheni amerikai vezetés a peresztrojka és a glasznoszty szellemében szeretett volna irodát nyitni Budapesten, Prágában, Varsóban, majd Moszkvában. A budapesti tárgyalások a Nagy Imre újratemetés körül kezdődtek. Ekkor adott először helyszíni közvetitést a SZER Magyarországról, és akkor határozták el, hogy Szőcs Géza legyen a müncheni rádió első magyarországi állandó tudósítója. Majd a júliusi id. Bush elnök magyarországi látogatását (kattints rá!) követően már az iroda megnyitása is előtérbe került. Szőcs 1989 június elsején egy éves szerződést kötött a SZER-rel, mely szerint ő lesz a hamarosan (szeptember végén) megnyíló budapesti iroda vezetője. (kattints rá!)

Az iroda megnyítását a magyar fél egyetlen feltételhez kötötte: az irodavezető nem lehet (született) magyar (állampolgár). Ezzel a hazai vezetés azt akarta elérni, hogy az illető ne tudjon (jól) magyarul, és ne ismerje a hazai helyzetet. Ekkor jött az ötlet, és esett a választás Szőcs Gézára.

Erről maga Szőcs Géza így számolt be Forró Tamásnak a Kossuth Rádióban:

“......Én sok szempontból alkalmasnak tűnhettem számukra, elsősorban amiatt, mert sohasem voltam magyar állampolgár, nem disszidáltam innen, nem voltam politikai elítél és hasonlók, tehát nekem a magyar állammal nincsen jogi elszámolni valóm......."

Szőcs szerződése a müncheni rádióval 1990. május 31-én lejárt, és ahogy azt az index.hu is írja, visszatért, pontosabban visszatelepült Kolozsvárra. Húsz év múltán, napjainkban, pedig az Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára Budapesten.


Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

na és?

3:58 PM  

Post a Comment

<< Home