Friday, August 29, 2014

Törvényenkivüli lett a Kossuth-díj (?)

 
A Kertész-ügyről akartam írni. Ehhez gyűjtöttem anyagot, és pontos információkat. Például magáról a legmagasabb magyar állami kitüntetésről, melyre pártunk és kormányunk hivatalos illetékesei és a hazai média végig hivatkozott a Kertész-i életmű megkoronázása gyanánt. Kiindulási alapot Áder János ünnepi beszéde adta.
 
„…A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van - hangsúlyozta a magyar államelnök (Áder János) a kitüntetések idei átadásakor mondott beszédében….” (KEH)
 
Többször elolvastam. Tehát, nem elég az egyedülálló teljesítmény, emellé még egy „önmagán túlmutató jelentőség”-nek is párosulnia kell. Vajon mi lehet az a plusz, aminek önmagán túlmutató jelentősége van? Amiért a (Magyar) Szent István Rend, a legmagasabb magyar állami kitüntetés adható.

Ezért megnéztem a 2011. évi CCII. törvényt, melyben ez olvasható:

14. § A Magyar Szent István Rend (a továbbiakban: Szent István Rend) - a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként - Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

Ha már kikerestem, érdemes egy pillantást vetni erre a 2011-ben alkotott és életbelépett törvényre. 
II. Fejezet
 AZ ÁLLAMI KITÜNTETÉSEK
 
13. § Magyarország Országgyűlése az állami szuverenitásból következően a kimagasló teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi állami kitüntetéseket és rendjeleket (a továbbiakban: állami kitüntetések) alapítja, illetve megújítja:
a) Magyar Szent István Rend;
b) Magyar Corvin-lánc;
c) Magyar Becsület Rend;
d) Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt.
 
Hoppá! A felsorolásból hiányzik a Kossuth-díj !
 
A (magyar) wikipédia szerint: „…A Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar kitüntetés, amely Kossuth Lajosról kapta a nevét. Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15-e centenáriuma alkalmából alapította….”
 
Úgy tűnik az Orbán-kormány – minden külön értesítés nélkül - szép csöndben ezt a legmagasabb magyar kitüntetést is megszűntette. De, legalábbis kivette az állami kitüntetések sorából. Hiszen a 2011-ben az országgyűlés által megszavazott, majd a Magyar Közlönyben közzétett törvényben a Corvin-láncról ez olvasható:
 
15. § (1) A Magyar Corvin-lánc (a továbbiakban: Corvin-lánc) a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál.
 
Persze lehet, hogy csak a törvény szövege ("..alapítja, illetve megújítja.."), éppoly pontatlan, mint a jogalkotók fogalmazáskészsége és gondolatvilága, melyből hiányzik a mindenre kiterjedő alaposság és (köz)érthetőség. Ettől függetlenül, mintha erről az "apróságról" megfeledkezett volna a hazai média és annak szemfüles újságírói.


.

Megjegyzés  (2014.08.29. 14:45)

Többen jelezték, hogy a Kossuth-díj továbbra is van, létezik, idén március 15. alkalmából is kiosztották. Való igaz. Viszont gyanúm továbbra is fennáll: el akarják "sorvasztani". Tehát, ezentúl nem a "legmagasabb állami kitüntetés", amit kultúráért, tudományért adnak! Az mostantól a Corvin-lánc.  A Kossuth-díj csak egy a sok többi díj közül (pl. József Attila, Munkácsy, stb.) Ezt akkor kezdtem érezni, amikor a "szórakoztató ipar" kíválóságainak, elsősorban előadóművészeknek és egyre kevesebb alkotóművésznek kezdték osztani. A tudomány kiválóságai teljesen háttérbe szorultak, mára már elmaradtak. Tehát, - szerintem - a Kossuth-díj "súlya" leértékelődött, és ezt szándékosan hagyják (a múlt eltörlésének részeként).







 

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home