Sunday, July 27, 2014

Posvány


Bevallom, nem néztem, nem hallgattam élőben a miniszterelnök beszédét. Ha valami érdekeset, figyelemreméltót mond, majd akkor elolvasom eredetiben - gondoltam. Ez sajnos a mai napig (2014. július 27.) nekem nem sikerült. Van egy videó a Hírtv-től, mely a „teljes beszéd” feliratot viseli. Aztán van egy (aránylag) részletes beszámoló a kormányportálon, melyet az MTI jegyez, és keverve van valamilyen sajtótájékoztatóval, hiszen a Hírtv-s videón Orbán elbúcsúzik hallgatóságától, az MTI féle összefoglalóban, meg „kérdésekre válaszol”. Ezért elég nehéz megítélni valóban mi történt ezen a külföldi magyar összejövetelen.

Igen, számomra elejétől fogva furcsa, hogy a magyar miniszterelnök külföldön, meglehetősen szűk körben ismerteti vízióját a hazáról, Magyarországról. Ez épp olyan abszurd, mintha Merkel kancellár egykori német területen (Ausztria, Csehország vagy Lengyelország) számolna be Németország belpolitikai problémáiról és az ország kilátásairól. Vagy Putyin elnök ugyanezt tenné Kelet-Ukrajnában.

Érdekes, mintha, pártállástól függetlenül, ez senkit sem érdekelne a Lajtától keletre.

Mint fentebb jeleztem, csak a Hírtv videójára tudtam támaszkodni. Ott hallgattam, és időnként néztem a miniszterelnök példabeszédét. Az első 10-15 percről kialakult benyomásomat adom most közre.

A közönség tátott szájjal figyeli minden szavát, Semjén Zsolt, pedig, mint az autókban a plüss-kutya, rendületlenül bólogat. Még az elején tartok, de már hüledezek azon a sok baromságon, vagy inkább hazugságon, amit Amerikáról mond miniszterelnökünk. Semmi konkrétum, csak egy papírkötegből olvassa fel szövegkörnyezetből kiragadott marhaságait minden alap és pontos forrásmegjelölés nélkül!

Hablatyol, hogy "az amerikai elnök mondta", méghozzá olyanokat, amit - OV szerint - 6 évvel ezelőtt nem mondott volna.

Nos, az egyik a karrier és a család témája. Csak jelzem, ez a probléma (work-life balance) a 19. századtól foglalkoztatja a világot, annak is (pártállástól független) szociálisan érzékeny részét. A demokrata párti (és ezért erősen liberális) amerikai elnök egyik programjából ragadott ki egy félmondatot a kettősbeszédéről nemzetközileg is elismert magyar kormányfő és pártelnök. Obama nemrég ugyanis arra serkentette az amerikaiakat, hogy jobban figyeljenek oda a mindennapi élet „fonákságaira", mert a fejlett kapitalista országokban bizonyos dolgok jobban vannak szervezve, mint a korlátlan lehetőségek hazájában. Például van olyan amerikai cég, ahol nem adnak szülési szabadságot! Obama különben saját maga és családja kezdeti nehézségeiről, problémáiról is beszélt e program (Help Working Families – A dolgozó családok (meg)segítése) ismertetése kapcsán.

Aztán a "gazdasági patriotizmusról" (Economic Patriotism) hantázott Orbán egy sort. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy Obama nem extraadót vet ki (visszamenőleg), mint azt a fülkeforradalmár teszi, hanem felszólítja az amerikai nagyvállalatokat, hogy székhelyüket ne vigyék külföldre, és inkább otthon adózzanak, mint külföldön! Mert ez a viselkedés olyan, mintha lemondanának az állampolgárságukról.

Rögtön átvillant az agyamon az ötös számú Fidesz párttagsági könyv tulajdonosa, aki a gyarmatosítás ellen szervez békemeneteket. No, meg a belföldről, mi több, államilag finanszírozott „civil” mozgalmak, élén a kormánybarát CÖF-fel.

Sokáig lehetne még sorolni és cáfolni az eredeti szövegkörnyezetből kiragadott orbáni hazugságokat, melyek igazolni igyekeznek kormányunk és pártunk irányvonalát, de azt hiszem, ennyi is elég.






0 Comments:

Post a Comment

<< Home