Wednesday, May 22, 2013

A hétköznapi antiszemitizmus

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott helyzetjelentés** olvasásakor azonnal szemet szúr, hogy a szerző Fidesz szimpatizáns. Hiszen jelentésében az akkori miniszterelnök (Bajnai Gordon) neve nem szerepel, ugyanakkor az előző miniszterelnök (Gyurcsány Ferenc) neve négyszer is előfordul. Az e-mail küldésének dátumából (Fri, 19 Mar 2010 04:01:31 +0100) egyértelmű, hogy a 2010-es országgyűlési választások előtt egy hónappal juttatták el a geopolitikai összefüggéseket kereső és kutató Stratfor texasi elemzőközpontjába ezt a nemrég közzétett egykori összefoglalót.

A Fidesz választási kampányára utal az is, hogy a szerző jelentése középpontjába Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnököt állítja, aki köré elsősorban izraeli kapcsolatokat próbál gyűjteni. Nem ok nélkül, hiszen az e-mail megírása előtt két nappal (2010.03.17. - saját forrásra hivatkozva jelentette a Fidesz közeli Magyar Nemzet, hogy) két izraeli kémrepülőgép közelítette meg Ferihegyet, majd leszállás nélkül elhagyta az ország légterét. Ráadásul ugyanaznap Budapesten megöltek egy szír származású pénzváltót. Ez a két esemény adta az apropót ennek a háttérinfókkal megtűzdelt helyzetjelentésnek a megírására, melynek e-mail címe (tárgya) “Izraeli kémrepülők Budapest felett” **volt.

Abból is látszik, hogy a jelentés a Gyurcsány-ellenes választási kampány szellemében született, mivel az izraeli kémgépek berepülése és egy szír származású pénzváltó meggyilkolása közti összefüggést a hazai közvéleménnyel elsőként a kuruc.info sejtette (izraeli, pontosabban egy ultra ortodox zsidó hírportál Yeshiva World News (YWN) találgatására hivatkozva). De vegyük sorjában a nyilvánosságra hozott e-mail állításait, majd azok valóságtartalmát.

Az első bekezdés a Kulcsár-ügyet ismerteti. Mégpedig jelezve, hogy “Medgyessy Péter miniszterelnökké választása előtt a KMH Bank (sic!) első embere volt, azé a banké, ahol a Kulcsár-ügy kirobbant, és akinek pénzügyi manipulációs ügye Gyurcsány miniszterelnöksége alatt lekerült a napirendről.”

Valóság: Ezzel az állítással az a baj, hogy Medgyessy az Inter-Európa Bank RT. igazgatóságának elnöke volt. Kulcsár Attila pedig a K&H Banknál dolgozott. Ráadásul, egy évvel a Fidesz kormány hatalomra jutása után (2011. febr. 11-én) Kulcsár ellen minden kényszerintézkedést megszüntettek. Pedig a Stratfor-nak küldött jelentés szerint „ő volt a szocialista kormányok alatt - e század második felében (sic! - the second half of this century) - elkövetett legnagyobb pénzcsalás (monetary fraud) közvetítője, aki a nagy mennyiségű pénzt külföldre juttatta”

A második bekezdés négy évvel korábbi eseményt ídéz fel, miszerint 2006 őszén a szocialista Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt egy izraeli repülőgép landolt Budapesten 120 katonai személlyel, hogy „rutin terrorelhárítási gyakorlatokat” hajtsanak végre. Távozásukról a magyar média nem számolt be. Megjegyzendő, hogy ekkor tájt készült az ország békésen megünnepelni az 1956-os Magyar Forradalom 50. évfordulóját, amit a rendőrség fekete maszkos és azonosítószám nélküli alakulatai brutálisan szétvertek.

Valóság: A 120 izraeli katona (terrorelhárító) 2006 őszi Magyarországra érkezéséről szóló jelentésrész sem felel meg a valóságnak. Hiszen annak nyoma (az interneten) sem a hazai, sem a nemzetközi sajtóban nem található. Viszont félévvel később (2007. március 09) valóban 200 izraeli katona érkezett Magyarországra a Mazsihisz meghívására és vendégeként, majd két nap múlva távoztak. Ezt az eseményt kapcsolhatta össze - feltételezhetően tévedésből - a Stratfor-jelentés küldője.

A harmadik bekezdés az ex-miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc két hónappal korábbi (2010. február) izraeli látogatására emlékeztet, aminek programja ismeretlen volt (the agenda is not known), és pártja nagy bajban van a Magyarország felett (két nappal ezelőtt) feltűnt izraeli harci gépekről szóló hírek miatt.

Valóság: Nem igaz, hogy Gyurcsány ex-miniszterelnök két hónappal korábbi izraeli látogatásának programja ismeretlen volt. A HVG-ben – az MTI-re hivatkozva – például ez jelent meg:

Gyurcsány Izraelben 2010. február 04.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön Izraelben háromnegyed órás tárgyalást folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – nyilatkozta Gréczy Zsolt az ATV Jam című műsorában pénteken.
A volt kormányfő a Herclija Konferencián Tony Blairrel, az Egyesült Királyság volt miniszterelnökével is folytatott négyszemközti megbeszélést, és találkozott Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával is.”

Sőt, az MTI angol nyelvű változatában megemlíti, hogy Gyurcsány találkozott Ehud Barak védelmi miniszterrel, Tzipi Livni-vel, az ellenzék vezetőjével, és a Bank of Israel elnökével. A Herzliya Conference-t a “Közel-Kelet Davos-ának” tartják, és Gyurcsányt Izrael állam hívta meg. A konferencia főtémái: biztonság politika, energiagazdálkodás, globális ügyek, válságmenedzselés. Ez utóbbi témából Gyurcsány is tartott előadást.

A negyedik bekezdés a szír-magyar állampolgár megölésével foglakozik, kiemelve, hogy az arab pénzváltó a rendőrség munkáját segítette a Kulcsár-ügyben.

Az ötödik bekezdés a Fidesz várható választási esélyeivel kapcsolatban megjegyzi, a konzervatív párt megígérte, győzelme esetén ki fogja vizsgálni az összes korrupciós ügyet, akik, pedig a magyar-szír férfihoz hasonlóan információt szolgáltathatnának az izraeli kapcsolatokkal rendelkező nagyméretű korrupciós ügyekről, azok valószínűleg a szír férfi sorsára fognak jutni.

Valóság: A mondat második fele meglehetősen antiszemita felhangú megközelítése a magyarországi korrupciós ügyek hátterének. Sőt, egyenesen azt sugallja, hogy Izrael állam maffia módszereket használ és támogatja a szervezett bűnözést.

Az utolsó bekezdés, csak egy mondat: “Holnap kapcsolatba lépek az árnyék nemzetbiztonsági szolgálattal, hogy több információt kapjak erről az esetről”.

Valóság: Az „árnyék” egyértelműen a Fidesz közeli kapcsolatokra utal. Az „eset” pedig a Kulcsár-ügy és a szír férfi meggyilkolása közti összefüggésre, ami kétségtelen bizonyíték lenne az MSZP-SZDSZ kormányzás idején virágzott korrupciókra.

Meglepő, hogy a hazai média nem csapott le erre a Wikileaks anyagra. Általában megelégedtek az e-mail tartalmának ismertetésével. Senkinek sem tűntek fel a pontatlanságok, a tér- és időbeni eltérések? No meg, a szerzőnek a választási győzelemre esélyes Fidesz-szel való szimpatizálása. Amire legjobb példa, hogy helyzetjelentését az akkoriban nyilvánosságra hozott Stratfor elemzések (is) mellőzték.

Egyre viszont lecsapott a hazai média: az antiszemitizmus gátlástalan gerjesztésére és terjesztésére alkalmas, amúgy abszolút képtelen állításra, miszerint százhúsz izraeli katona érkezett Magyarországra nem sokkal a 2006. október 23-i összecsapások előtt, hogy "rutin terrorelhárítási gyakorlatokat” végezzenek. Ebből aztán nem volt nehéz arra a végkövetkezésre jutni, hogy izraeliek (értsd alatta "zsidók") követték el a hét évvel ezelőtti rendőri brutalitásokat.

Érdekes módon a Stratfor-nak küldött jelentés írója is csak azzal magyarázkodott a Wikileaks által nyilvánosságra hozott e-mail-jével kapcsolatban, hogy a szerinte Magyarországra érkezett 120 izraeli katona elutazására nem talált utalást az akkori hírekben. Miközben érkezésükről sem tudott pontos információval szolgálni!

Ugyanakkor érdemes lenne megtudni, hogy hat hónappal később a Mazsihisz miért látott vendégül – akár csak két napra is – 200 izraeli katonát 2007. március 09-én? Megjegyzendő, hogy a szélsőjobboldali hírportálok (a távozás említése nélkül!) ugyancsak jelezték ezt a szokatlan eseményt, amit összefüggésbe hoztak David Irving holocaust-tagadó magyarországi látogatásával. Az Ausztriában három év börtönre ítélt, majd örökre kiutasított angol történész könyve magyar nyelvű bemutatójára érkezett Budapestre, ahol többek között felszólalt a MIÉP március 15-i rendezvényén is a Hősök terén.

Ettől függetlenül, nincs olyan államközi szerződés a világon, mely megengedné, hogy egy idegen ország egyenruhájába bujtassanak egy másik ország fegyveres erőit. 120 fő kiképzőtiszt vagy tanácsadó is egy irreálisan magas, őrült szám. Egy-két tucat szakember szokott ilyen feladatot ellátni egy másik országban, civilben vagy saját egyenruhában! Erről vajon miért hallgat az egész magyar média? Miért hagyják a sötét emberi butaság burjánzását? Amiben rendesen kivette részét a közszolgálati televízió, az annak április 29.-i reggeli műsorában megszólaló nyugalmazott bíró, no és az őt „faggató” riporter.

Völgyesi Miklós bíró azt állította, hogy barátaival (Civil Jogász Bizottság) olyan hívásokat kaptak a Demokrácia Vonalon keresztül, hogy a 2006. október 23-i összecsapásokkor saját fülükkel hallották, a rendőrök egymást közt ivritül (héberül) beszélgettek. Ezeket az információkat „objektív értékű dokumentum”-nak tekinti, mivel állampolgári bejelentésekről van szó. Majd elővette a Tábornoki Bizottság tényfeltáró jelentését, melyben az áll, hogy (egy nappal az öszödi beszéd nyilvánosságra hozatala után! - szerk.) szeptember 18-án, 14:00-kor felkérték az egyik rendőri vezetőt, készítsen műveleti tervet, hol és hogyan kell az állami objektumokat védeni. Ebben benne volt a miniszterelnöki rezidenciától a Magyar Rádióig valamennyi intézmény, kivéve a Magyar Televízió székháza.
Ekkor a riporter (Obersovszki Péter) közbe szól: - Mely intézmények védelménél merül fel nem magyar rendvédelmi egységek bevetése?
Völgyesi: - A Magyar Televízió épületét az In-Kal Security védte. Azt nem tudjuk, hogy az In-Kal Security emberei kik voltak. A közrend egyedüli hivatalos megbízottja a magyar rendőrség. A TV épületét akkor még a magyar rendőrség egységei nem szállták meg, Amikor behatolnak, - nem is erőszakkal, egy kisebb csoport -, akkor csak az In-Kal Security embereivel állnak szemben, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák.
Riporter: - Volt-e bármilyen jel, hogy az In-Kal Security emberei között volt-e, aki nem magyarul beszélt?
Völgyesi: - Konkrét bizonyíték nincs. Most azonban az ember fejében gyanút ébreszt – és már a hivatásom, hogy gondolkodnom kell –.......

Ez a beszélgetés egyértelműen az antiszemitizmus szítására szolgál. Kezdve ott, hogy keveri a TV-székház (szeptember 18.-i esti) ostromát az Astoria-nál (október 23-án) tartott Fidesz nagygyűléssel, ahol valóban történtek súlyos rendőri túlkapások a távozó tömeggel szemben. A bíró úgy látszik még nem járt középületben, bankban, bevásárló központban, vagy pl. CBA üzletben, hiszen mindenhol biztonsági (őrző-védő) cégek alkalmazottai teljesítenek szolgálatot. Rendőrt sehol sem látni. Csak ha tettenérés van, hívják a rendőrséget. Ezért, ha az In-Kal Security „zsidó” lenne, ahogy azt a két beszélgető szavaiból következtetni lehet, akkor sincsen semmi közük ahhoz, hogy a magyar rendőrök soraiban – esetleg – héberül beszélő izraeliek lettek volna 2006 őszén. Ez olyan abszurd, hogy csakis antiszemiták agyában születhet meg. Olyan apróságról nem is beszélve, hogy a magyar cégbíróságon bejegyzett családi vállalkozásról van szó, amit 1992-ben alapították és egyetlen „bűnük”, hogy akkoriban egy izraeli cég termékeit árulták. Ha történetesen német terméket árultak volna, akkor most nácik lennének?

Mindettől függetlenül, a közszolgálati tévé műsorában elhangzott beszélgetésnek - az antiszemitizmus szításán kívül - vajmi köze van a Wikileaks által közzétett jelentéshez, és az abban olvasható, de (soha) nem bizonyított (képtelen) állításhoz, miszerint “...százhúsz izraeli katona érkezett Magyarországra nem sokkal a 2006. október 23-i összecsapások előtt, hogy rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzen.....”

Sajnálom a jelentés íróját, hiszen mostani olvasatban a hazai média nem értette meg a három évvel ezelőtti írás okát és körülményeit. A Fidesz szimpátiát és a Gyurcsány-ellenességet, mely utóbbi érdekében “izraeli kapcsolatokat” is sejtetni engedett a szerző, és amivel mára táptalajt adott az antiszemitáknak. Gondolom, nem ez volt a célja.
PS.
** Időközben a Wikileaks által nyilvánosságra hozott Stratfor-jelentés a világhálón nem elérhető az eredeti URL címen:  http://search.wikileaks.org/gifiles/?viewemailid=1641485Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home