Wednesday, November 07, 2012

Szelektív emlékezet (?)


Apám szokta bizalmasan (csak nekem) mondani: "Tudod, ha győzött volna a forradalom, akkor néhány hónap múlva Nagy Imrét (demokratikus, parlamentáris úton) leváltották volna, ill. az első szabad választás elsöpörte volna." Meg azt is mondta, hogy "..ha életben hagyják, már rég elfelejtették volna...." Különben a kivégzés valóban megdöbbentette az embereket, mert akkora már "elfelejtették", és 1958-ban (nyilvánosan) már nem volt közbeszédtéma, épp úgy, mint maga a forradalom sem. Egyetlen dologra figyelt a hatalom, de nagyon, ha már valaki szóbahozza ’56-ot, az akkor „ellenforradalom”-nak nevezze.

Teenager korom apai intelmei, emlékei nagyon bennem maradtak, és szinte vártam, hogy Apám szavai mikor válnak valóra. Vajon megéri-e ő, vagy akár én, hiszen Gorbacsov színre lépéséig halvány remény sem volt az esetleges változásra. Úgy érzem apám jóslatai mára beteljesültek, méghozzá elég aljas módon. Egyre több helyről hallom, olvasom, hogy '56 nem spontán felkelés volt, hanem egy alaposan kitervelt szovjet forgatókönyv, amihez a magyar kommunisták asszisztáltak. Az „ávósok” (értsd alatta kommunisták, mert mára már szinonimaszó lett a kettő) fegyvert adtak a szabadságra vágyó (naiv) magyar nép kezébe, hogy aztán lemészárolják őket, és ezzel példát statuáljanak a többi szoc. országnak, és jelezzék a Nyugat felé, hogy itt bizony Moszkva az úr.

Ez a napjainkban terjedő (gonosz) gondolatmenet is csak alátámasztja, hogy a forradalom vezetői ellen (sunyi) lejárató kampány folyik. Nem véletlen, hogy megvonták az 56-os Intézet állami támogatását, és megszüntették a Nagy Imre emlékdíjat. Igen, egy összehangolt támadás folyik a forradalom (baloldali) szereplői ellen. Mintha csak fegyveres (lövöldöző) felkelők lettek volna. Pedig a megtorlás áldozatai (kivégzettjei és elítéltjei) között többségben voltak a „szocialisták”, elsősorban a munkástanácsok (fegyvertelen!) tagjai, valamint az értelmiség (írók, költők, filozófusok, színészek, stb.), mint a fegyveres harcokban effektíven résztvevők. A fegyveresek között is különbséget illene tenni, a forradalom kivívásában és a szovjet elleni ellenállásban résztvevők között. Úgy, ahogy a megtorlás sem tett különbséget, úgy a mostani politikai irányvonal sem akarja ezt megtenni. Helyette megpróbálják eltusolni, elhallgatni, és összemosni a történelmi tényeket, eseményeket, és kreálni belőlük egy (baloldal nélküli!) történelmietlen, nemzeti színű, megidealizált, de inkább megideológizált szabadságharcot. Látható sikerrel.

A helyzet kicsit hasonlít a 1848-as forradalom és szabadságharc megítéléséhez, amiben az idő és a távolság sok mindent megszépített. Ma már senki sem beszél Lamberg Ferenc Fülöp grófról, aki, mint Magyarország katonai parancsnoka és ideiglenes nádora, érkezett Pest-Budára, hogy Batthyány miniszterelnökkel találkozzék. Az utcán felismerték és a feldühödött tömeg felkoncolta. Az esetet a költő örökítette meg, nem pedig az emlékezet. Ugyanakkor a március 15.-i és október 6-i megemlékezéseken ma is elhangzanak a 48-as forradalom jeles képviselőinek nevei (Petőfi, Kossuth, Batthyány, stb.). Ez adta az ötletet, hogy megvizsgáljam, az idei október 23.-i megemlékezések szónokai megemlítik-e (és hányszor) például Nagy Imre nevét és milyen összefüggésben?

Az eredmény 
(a névre kattintva a beszéd szövege vagy videója jelenik meg)


Orbán Viktor   (FIDESZ)
Nagy Imre = 0

Mesterházy Attila     (MSZP)
Nagy Imre = 3
Nagy Imre emberi és politikusi nagyságát az adja,
Nagy Imre önfeláldozása
Nagy Imre újratemetésekor

Jávor Benedek     (LMP)
Nagy Imre = 2
"......a kommunista párt reformszárnyát vezető Nagy Imre kormányalakítását követelte.
"......Nagy Imre második miniszterelnöki megbízását követően


Pálffy István     (KDNP)
Nagy Imre = 1
"......A hivatalos kádári ellenforradalmi értelmezés után jött a népfelkelés, majd a polgári forradalom, de a kommunisták ellen küzdő magyarok motivációját a baloldal még a mai napig próbálja relativizálni. Szemléletes egyszerűsítéssel: számukra Nagy Imre a mártír, a nemzeti oldalnak pedig a pesti utca hősei.

Vona Gábor     (Jobbik)
Nagy Imre = 0
Gyurcsány Ferenc   (DK)
Nagy Imre = 1
".........nem lehet egyszerre fejet hajtani Nagy Imre szobra előtt és Horthy szobra előtt.

Bajnai Gordon

Nagy Imre = 1
"..........’56 sokféle hőse. Nagy Imre és Mindszenty József, Bibó István és Mansfeld Péter, Maléter Pál és Pongrátz Gergely. Sokfelől jöttek, de egy célban egyesültek:.......


Tarlós István             Budapest főpolgármestere
Nagy Imre = 0



Mindezek láttán felmerül a kérdés: vajon a mai általános és középiskolai tankönyvekben a forradalom szereplői közül kik vannak név szerint megemlítve?



PS.
Ha belegondolok, hogy jelenlegi miniszterelnökünk is N.I.-nek köszönheti fényes karrierjét, de legalábbis ismertségét, és az idei beszédében még csak meg sem említette ?!!!




0 Comments:

Post a Comment

<< Home