Friday, August 31, 2012

A hazai újságírás és a valóság


Megdöbbenéssel (a csodálkozás kevés!) olvastam az alábbi közleményt, mely valahogy csak nem akar eljutni a hazai médiához........ és az ország lakosságához


fakoosz.jpg

A FAKOOSZ- Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége sajtóközleménye az alapellátási finanszírozás emeléséről


A FAKOOSZ üdvözli, hogy az egészségügyi kormányzat - reményeink szerint első lépésként - végre elszánta magát az alapellátás finanszírozásának legalább egyik részeleme növelésére. Sajnálatos módon a sajtó jelentős része a végzett szolgáltatásaink díjazásának emelést automatikusan béremelésként mutatja be olvasóinak. Ezért az alábbiak közzétételét kérjük Önöktől:

" A háziorvosok 2012. novembertől hónaptól nem béremelést kapnak, hanem az általuk működtetett vállalkozásuk révén a biztosítottak részére nyújtott szolgáltatásuk díjtételének egyik eleme - mely 2003 óta változatlan! - kerül várhatóan megemelésre.

Ez a finanszírozás növekmény az adott alapellátási vállalkozás egyedi helyzetétől függően bérekre, az azokat terhelő adókra, és/vagy a folyamatosan emelkedő egyéb működési költségekre (számítástechnikai kiadások, közlekedési költségek, rezsi, stb.) fordítható, de semmiképpen nem értelmezhető a tudósításokban sugallt 70-80 ezer forintos béremelésnek.

Sem nettóban, sem bruttóban. Mindössze az ún. kártyapénz 14 %-os forrásbővüléséről van szó, melynek még a legjobb esetben is csak maximum 50 %-a jelenthet bérnövekményt. Azaz személyenként - (praxisban dolgozók számától függően.) - 11-20 ezer Ft körüli nettó bérnövekmény realizálható. A növekmény a praxisfinanszírozás egészére nézve mindössze 6-8 %, ami még az infláció ellentételezésére sem sem elegendő.

Mindemellett megjegyezni kívánjuk, hogy ezen praxisonkénti 70-80 ezer Ft-os havi összeg 2 %-a az önkormányzatokat gazdagítja a közszolgáltatásra kivetett, az általunk folyamatosan sérelmezett iparűzési adón keresztül. További közel 50 %-a pedig visszakerül a központi költségvetésbe az alapellátó vállalkozásokat terhelő adók, járulékok révén."


dr. Selemczi Kamill
FAKOOSZ elnök


0 Comments:

Post a Comment

<< Home