Tuesday, November 27, 2012

Méregfog


Várható volt. Csodálom, hogy eddig nem bukott ki az a marhaság, pardon veszély, amit a kettős állampolgárság eleve magában hordoz. Már a 2005-es népszavazáskor felhívtam a figyelmet kis eszmefuttatásomban, hogy ennek a nagy vagy mély magyarkodásnak nem lesz jó vége. Az állampolgárságot nem lehet, nem szabad csak úgy (“érzelmi” és/vagy “szimbólikus” alapon) osztogatni. Ha mégis megtesszük, akkor vegyék figyelembe a nemzetközi gyakorlatot, ahol bizonyos állami és nemzetbiztonsági funkcióba nem kerülhet kettős állampolgár. Az USA-ban például az elnök, csak amerikai születésű lehet, a szomszédos Ausztriában pedig kettős állampolgár még egyszerű katona sem lehet. Erre nem tér ki, és ezt nem veszi figyelembe a magyar törvény.

Hogy egy mélymagyar párt országgyűlési képviselőjétől jött a felvetés, szinte természetes. Sőt, talán még az is, hogy egy fóbiás jobban érzékeli a “külső veszélyt”, mint a törvényalkotók többsége. Sajnos, a hazai közvélemény, közgondolkodás nem látja ennek az ominózus országgyűlési felszólalásnak az igazi problematikáját. Mint mindig, most is az érzelmekre hatnak. Mindkét vagy minden oldalról. Az sem újdonság, hogy az “éríntettek” kiáltanak a legjobban, anélkül, hogy a “nem éríntettek” megelőznék őket.

(videon) Nézem a parlamenti “vita” lefolyását. Mint mindig, most sem figyel oda senki. Hát persze, egy szélsőjobbos képviselő szavaira ki figyeljen? Úgyis csak a szokásosat mondja. Különben is egy “baloldali” elvből nem figyel oda, hiszen nem olvas Barikádot vagy Magyar Hírlapot, de még Magyar Nemzetet sem. Egy igazi “jobboldali” pedig nem olvas Népszavát, 168 órát, de még HVG-t vagy Népszabadságot sem. Akkor miért várnánk el, hogy a parlamentben egymást meghallgassák, odafigyeljenek? Majd ha valamelyik pártvezér jelentkezik szólásra, akkor igen. A mezei sameszok hozzászólásait meg figyeli a média, oszt csinál belőle hírt, szenzációt, ami aztán beszédtéma lesz kocsmában, piacon. Ez ennek a (hazai) rendje. Megszoktuk.

Nincs ez másként a napirend előtti felszólalás másik résztvevőjével, a kormányt képviselő állami hivatalnokkal sem. A (külügy)minisztérium illetékese előre megkapta a kérdést, amire volt ideje felkészülni. Ezt meg is tette. A számára összegyűjtőtt anyagok, tények ismeretében elmondta mondókáját. Láthatóan arra nem készült föl (nem készítették fel), hogy esetleg majd “provokálják”, ami egy szélsőséges, pardon radikális párt képviselőjétől (el)várható, főleg a palesztin-izraeli témában. Ha pl. az államtitkár néha beleolvasna a számonkérő képviselő mögött álló közismert internetes hírportál írásaiba, talán másként alakult volna a “vita”.

A történtekre azonnal reagálhatott volna a levezető elnök is, aki a “provokátort” azonnal leintethette volna, ha történetesen nem egyazon párt tagjai lettek volna, mindketten. Így utólag, úgy néz ki, a szerencsétlen véletlenek összejátszásának vagyunk az áldozata, amire mindenki a magamódján reagál. Utólag! A reakciókból egyet ragadnék ki, egy kettős állampolgár megjegyzését: “.....(Izraelnek) nem a palesztinoktól, nem a muszlimoktól kell védenie az országot, hanem a Hamasztól és más terroristáktól....” Kár, hogy ez a kijelentés nem a kormányt, és ezzel Magyarországot, képviselő külügyi államtitkár szájából hangzott el.

Félek, hogy a tegnapi (november 26.) botrány nagy tanulsága el fog sikkadni és maradni. A kettős állampolgárság törvényi szabályozása, mely kimondaná, hogy az államigazgatás (és -védelem) mely területén és milyen beosztást más állampolgársággal nem rendelkező, csak született magyar állampolgár tölthet be. Én ennek a rendezésében látom az igazi probléma megoldását. Ha ez törvénybe lenne foglalva, akkor nem lehetne egyetlen magyar állampolgárt sem "listázni", kirekeszteni, megbélyegezni. Ha a jelenlegi helyzeten, törvényen nem változtatnak, de minél előbb, akkor ez a szégyenteljes téma a jövőben is előjöhet, akár egy szlovák, egy román, vagy bármely más nemzetiségű esetében. Talán a nacionalizmust is vissza lehetne íly módon (egy picit) szorítani.
Csak ki kéne húzni ezt a méregfogat!
De nem fogják.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home