Thursday, November 22, 2007

Vigyázó szemetek.........


Vagy két hete (november 7-én) jelent meg egy írás a Népszabadságban, mely azt fájlalja, hogy

„......Az (amerikai) igazságügy-minisztérium nemzetközi ügyek hivatala a kérelmet az USA alkotmányának első kiegészítésére hivatkozással utasította el - tájékoztatott Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivő ügyésze. Az amerikai hatóságok szerint bírák személyes adatainak nyilvánosságra hozatala önmagában nem bűncselekmény. Arra viszont nem volt adat, hogy az Egyesült Államokban található szerveren elhelyezett honlapon erőszakra hívtak volna fel. Ezért a nyíltan szélsőséges, rasszista nézeteket valló kuruc.info elleni fellépés az amerikai alkotmányban biztosított szólásszabadságot sértené.

A rendőrség így csaknem tehetetlen
.....”

Az elmúlt hétvégén több amerikai hírportálon is olvasható volt egy ezzel a témával kapcsolatos cikk, mely azzal indit, hogy talán meglepetéssel fogadják azok az amerikai katonák, akik harcoltak a II. világháborúban és legyőzték a fasizmust, hogy a náci és hasonló szélsőséges eszmék menedéke lett az Egyesült Államok az utóbbi évtizedben. Természetesen az Interneten keresztül. Az idegen nyelvű web-oldalak százai terjesztik amerikai szervereken keresztül a célországokban tiltott Holocaust tagadást, rasszista és antiszemita gyűlöletetbeszédeket. Az egyik chicago-i szervert üzemeltető cégnél legalább 17 gyűlöletkeltő web-oldalt tartanak nyilván, melyek közül nyolc európai.

A cikk részletesen beszámol ezekről a web-oldalakról, miközben megállapítja, hogy az ellenük való fellépés, nem állami feladat. Az USA alkotmányának első kiegészítése (1st Amendment) mindenki számára biztosítja a szólásszabadságot. Ugyanakkor az üzleti szférában bármely cég – saját hatáskörében – megtilthatja, ill. megválogathatja, hogy szerveréről milyen tartalmú web-oldalakat enged müködtetni.

Vajon ez a tényállás miért ismeretlen a magyar hatóságok előtt? Miért kellett állami szinten hülyét csinálni magu(n)kból ország-világ előtt? Talán akad majd egy illetékes, aki ezt a Chicago Tribune cikket nemcsak elolvassa, de el is gondolkozik rajta “állami szinten”.

Egy dologra azonban fel szeretném hívni a figyelmet: a cikk két változatban jelent meg. Az első “Illegal abroad, hate Web sites thrive here” címmel a napilap november 13-i számában, Russel Working tollából, majd november 18-án, ugyanazzal a címmel (Illegal abroad, hate Web sites thrive in the US), de valamivel bővebb terjedelemben, részletesebben, több amerikai hírportálon (Arizona Central, El Paso Times , MTCnet, Redorbit), ahol forrásként a Chicago Tribune kutatója (Leila B. Arnheim) és egy lengyel szabaduszó újságírónő (Magdalena Gorlas) neve szerepel. Ebben a bővített változatban egy magyar nyelvű web-oldalról is szó esik, sőt a szerzők telefon-interjút is készítettek a site létrehozójával: Mészáros Gáborral.

Végkövetkeztetésként a tanulmánynak is beillő cikk az egyik web-oldal üzemeltetőjét idézi: Az Internet több szabadság. Nehéz kontrolálni. Az Internet, a legújabbkor egyik fantasztikus forradalma.


A témával kapcsolatban ide kívánkozik egy barátom megjegyzése:

Ez elsősorban erkölcsi és nem jogi kérdés (a KRESZ-t is rendszeresen megszegik, gyakran súlyosan is, de mégsem a szabályok betartásán, hanem az általános közlekedési morálon van a hangsúly), semmi köze a félreértelmezett szólásszabadsághoz. Nálunk ez képes politikai vihart kavarni, az USA-ban, ahol az erősebb győz elve érvényesül, ezeket a csoportokat elszigetelik, az európai helyzet meg őket baromira nem érdekli, onnan mi messze vagyunk, és ezzel együtt a nácijaink is.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home