Tuesday, October 04, 2005

Malév Flight 240

A Malév 240-es bejrúti járatának 30 évvel ezelőtti szerencsétlenségéről szinte az egész magyar média megemlékezett. A cikkek elsősorban a katasztrófa okozóira próbálták terelni a figyelmet, és politikai vérmérséklettől függően ki nem mondottan, elsősorban Izrael államot sejtetik mögötte. Az egyik áldozat, egy stewardess, férje, pedig a magyar államot, mintha a hivatalos szervek előre tudták volna, mi fog bekövetkezni 10 kilométerre a bejrúti repülőtértől a Földközi tenger felett. Ugyanis ott zuhant a tengerbe 50 utassal és 10 tagú személyzettel a Malév 240-es járata 1975. szeptember 30-án kora hajnalban. Nekem más feltevéseim vannak az esettel kapcsolatban, de előbb lássuk a történelmi körülményeket.

1973 őszén (október 06 – 22/24) volt az úgynevezett „Yom Kippur”-háború, amikor Egyiptom és Szíria a zsidók legszentebb ünnepén megtámadta az előző (1967) háborúban győztes és arab területeket elfoglalt Izraelt. A meglepetésszerű támadást az izraeliek végül is visszaverték, átkeltek a Szuezi-csatornán és Kairótól 120 kilométerrel álltak meg az ENSZ békefelhívására, és az USA közbenjárásával. A szíriai fronton, pedig 32 kilométerre közelítették meg Damaszkuszt. A háború következménye volt az első olajválság. 1973. október 16-án az addigi hordónkénti 3 dolláros olajár hirtelen 5 dollárra emelkedett, azaz máról holnapra 70 %-os áremelkedés következett be, mely a következő évben (1974) elérte a hordónkénti 12 dollárt. (1 hordó = 159 liter). Az OPEC ekkor határozta el, hogy az arab országokkal szolidárisan, amíg Izrael vissza nem adja az elfoglalt területeket és a „palesztin nép jogait”, addig a kitermelést mérséklik, és azon országoknak nem szállít, amelyek a Yom Kippur háborúban Izrael pártján álltak. Így olajszállítási bojkott alá vették az Egyesült Államokat és Hollandiát.

1975 áprilisában tört ki a libanoni polgárháború, ahol arab keresztények és muszlimok csaptak össze. A helyzetet súlyosbította a Jordániából kiűzött (Fekete Szeptember, 1970 szeptember -1971 július) Arafat szimpatizáns palesztinok, akik menekült táborokban éltek, és akik Szíriából kaptak fegyveres katonai támogatást. A falangisták vezetője elleni sikertelen merénylet végrehajtóit palesztinoknak vélték és ezzel kezdetét vette egy kaotikus két éves polgárháború, melyben politikai, etnikai és vallási csoportok és érdekek harcoltak egymás ellen. A PLO (PFSZ) is megosztott volt, kemény harcok folytak az Arafat vezette mérsékelt Fatah-szárny, akik lemondtak a további terrorról, és az Abu Nidal irányította továbbra is erőszakos, terrorista cselekmények hívei között.

1975 őszén annyira veszélyessé vált a helyzet Libanonban, és ezen belül Bejrútban, hogy a nemzetközi légitársaságok leállították járataikat. A bejrúti repülőtér személyzete nem tudta biztosítani a gépek biztonságos leszállását, szervizelését, karbantartását, feltöltését. Az egyetlen járat, légitársaság, amely akkoriban közlekedett, egyedül a Malév volt, melynek gépei visszafelé valahol a Földközi-tenger vidékén (pl. Ciprus) tankoltak. Állítólag a keményvaluta hajtotta a magyar állami vezetőket ennek a járatnak a fenntartására. No, meg a politikai helyzet, a jó kifizetődő fegyverszállítások, melyben a Videoton és a FÉG is kivette részét, miközben egyre több „szabadságharcos” kiképzését vállalta Magyarország. A szovjet tábor ekkor kezdte „felfedezni” és elismerni igazán Arafat mozgalmát. A PFSZ első irodáját még a nyáron, 1975. augusztus 19-én nyitotta meg Prágában, szeptember 29-én, pedig Budapesten.

Augusztus 20-án, egy nappal a prágai PFSZ iroda megnyitása után, a csehszlovák légitársaság, a CSA, Iljusin IL62 típusú utasszállítógépe 17 kilométerre Damaszkusz előtt, fedélzetén 126 emberrel lezuhant. Köztük volt Vujicsics Tihamér zeneszerző. Negyven nappal később, a budapesti PFSZ iroda megnyitása után - ugyancsak - egy nappal a Malév vadonatúj (egy éves) Tupoljev TU154A gépe Bejrút-tól 10 kilométerre zuhant a tengerbe.

Felvetődik a kérdés: nem lehet valamiféle összefüggés a kettő között? Elképzelhető, hogy a mindkét ünnepségre érkező, ill. az irodamegnyitásról távozó magas rangú (palesztin) vezetőket akarták eltenni láb alól. Hogy ez kinek az érdekében állt? Nem tudni. A potenciális elkövetők sora igen hosszú (lehet). Lehetnek az izraeliek, lehetnek a PFSZ vezetéséért versengő riválisok, lehetnek libanoniak, szíriaiak stb. Sőt, az is lehet, hogy nem lelőtték a Malév 240-as járatát, hanem a gépen bomba robbant. De, talán még véletlen baleset is történhetett, mondjuk felrobbant egy lőszerszállítmány. Bármi lehet.

Egy dolog azonban feltűnt ebben az egész történetben. A magyar közvélemény, média kizárólag a repülőgép katasztrófájának közvetlen kiváltó okára, a szerencsétlenség okozóira koncentrál. A meg nem nevezett "elkövető"-ben keresi a titok nyitját. Arra senki sem gondol, hogy esetleg más lehet a hallgatás, az elhallgatás, eltusolás mögött? Mégpedig egyszerű „anyagi” érdek: azaz a gép biztosítása. A Malév utasszállítógépeit ugyanis akkoriban – szabálytalanul és törvényellenesen – katonai célokra, azaz fegyverszállításra használták, és a repülőgép személyzetét, pilótáit tartalékos állománynak tekintették. Bencsics László kutatásai szerint néhány nappal a 240-es járat szerencsétlensége előtt a Malév pilótáit katonai kitüntetésekkel és előléptetésekkel jutalmazták, amit a pilóták nem teljesen értettek, hogy miért.
Ha egy (civil) utasszállítógépet szerencsétlenség ér, akkor a biztosító fizet. Ha viszont kiderül, hogy a gépet valójában katonai célra használtak (fegyver- és lőszerszállításra), akkor arra már nem érvényes a biztosítás! Tehát, a magyar hatóságoknak érdekük volt az ügyet nem bolygatni, a keresést, a szerencsétlenség okának és körülményeinek pontos kivizsgálását nem forszírozni, erőltetni, a kiemelést nem szorgalmazni. Ha feltevésem helytálló, akkor már érthető, hogy miért ez a titkolódás 30 év után is. Sokkal nagyobb „presztízsveszteséget” jelentett volna a magyar államnak (és a szovjet blokknak) - a világ előtt - ha kiderül, hogy utasszállítógépeket használnak fegyverszállításra, azaz katonai cselekményeket, gépeket álcáznak, mint egy szerencsétlenül járt polgári (Malév) gép elvesztése 60 emberrel a fedélzeten, köztük 11 magyar állampolgárral.





.

.
.
.
Frissítés, fejlemény
Erkölcs, pénz, kegyelet (Thursday, February 07, 2008)
Malév Flight 240 - újragondolva (Saturday, February 16, 2008)


.
.
.


Kapcsolódó anyagok
Flight MH17 - ki a felelős?   Sunday, July 20, 2014 Észjáték - Putyint behúzták a csőbe (?)    Monday, July 21, 2014.



Labels: , , ,

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Én úgy tudom, hogy a gépet izrael lőtte le, mert többségében palesztin pilóták utaztak rata, akiket moszvában képeztek ki. A Malév volt az egyetlen légitársaság aki vállalta hazafuvarozásukat.

9:34 AM  
Blogger Pocakos said...

Kedves gábor,

forrást nem jelölsz meg, az "én úgy tudom" édeskevés és komolytalan, főleg, hogy ex katedra megnevezed az elkövetőt. Ha valóban Izrael tette, vagy állt volna mögötte, akkor az egész szovjet blokk (a nyugati kommunistákkal, szimpatizánsokkal együtt) politikai és propaganda céllal azonnal világgá kürtölte volna. Nemzetközi fórumokon (pl. ENSZ) Moszkva még csak a gyanúsítás vádjával sem élt! Gondolkozz! – ha már a "Gondolatok"-hoz szólsz hozzá. ;-) Ja, és olvass figyelmesen! Előítéleteidet pedig - addigis - próbáld félre tenni!

12:03 PM  
Blogger Pocakos said...

Felettébb érdekes, hogy gábor 09:34:24-kor írt comment-je (még a gépelési hibák is!) szóról szóra megegyezik a Blikk-ben megjelent cikk 5. hozzászólásával, melyet "sopi" néven jegyeztek, és hét perccel előbb keletkezett, mint a fenti bejegyzés.

A gépet az izrael lőtte le, mert palesztin pilóták utaztak rata, akiket moszvában képeztek ki. A Malév volt az egyetlen légitársaság aki vállalta hazafuvarozásukat. Ez az igazság.....
( "sopi" 2007-09-30 09:27:57 #5)

11:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

5:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8:29 AM  
Anonymous Kerceréce said...

Sokmindenkinek álhatott érdekében...A hallgatás mégtöbbeknek.
Nyilván az állam sáros a hallgatásban, de nehogy mán felmentsük szegényt, aki lelőtt egy utasszállítót! Felelős aki odaküldte, de méginkább aki lelőtte. Ki kell emelni akár most is a roncsokat és mivel egy 1945-ben elcsattant pofon sem évűl el ezért ez sem. Ez akkor is háborús bűn AKÁRKI követte is el.

11:22 AM  
Blogger Mikes Kelemen said...

"Moszkva a gyanúsítás vádjával sem élt (Izraellel szemben)": ez nem bizonyít semmit, a magyar és a szovjet hatóságok részéről is a fegyverszállítás eltitkolása volt az ok.

8:33 PM  

Post a Comment

<< Home