Thursday, February 07, 2008

Erkölcs, pénz, kegyelet

Három internetes hírportál (RTLklub.hu, index.hu, hirszerzo.hu) is szó szerint lehozta az RTL Klub Híradó jelentését, mely szerint

"........Továbbra is tengerben maradnak a több mint 30 éve Bejrútban lezuhant Malév-gép roncsai. A hozzátartozók ugyanis úgy döntöttek, hogy a parlament által elkülönített 100 millió forintos kegyeleti alapot egymás között osztják szét, és nem a gép roncsainak kiemelésére költik. A Malév járata 1975. szeptember 30-án pár perccel a leszállás előtt valószínűleg rakétatalálat miatt a tengerbe zuhant. A gépen mindenki meghalt. A merénylet körülményei máig tisztázatlanok.

A repülőgépen hatvanan utaztak. Hozzátartozóik a mai napig nem temethették el őket. A parlament 2004-ben 100 millió forintos úgynevezett kegyeleti alapot hozott létre. Ebből lehetett volna megkeresni, és felszínre hozni a gép roncsait. A hozzátartozók végül úgy döntöttek, hogy a pénzt másra használják.

„Az az álláspont alakult ki, hogy ennek a kegyeleti alapnak egy részét felhasználjuk egy végtisztesség-megadási folyamat, ceremónia finanszírozására” – mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

A hozzátartozók körülbelül 4 millió forintot kapnak fejenként. Hogy ezt ki, hogyan költi el, és hogy együtt, vagy külön emlékeznek majd a Bejrútban lezuhant Malév-gép áldozataira, még nem döntötték el.

A 2004-ben megszavazott 100 millió forintot nem költik el teljesen. Körülbelül 40 millió forint megmarad. Azt később döntik el, hogy ezt mire költik, de a gazdasági tárca államtitkára szerint az biztos, hogy ennyi pénz a lezuhant Malév-gép felkutatására, és kiemelésére már nem elég..."

.

A hír olvasásakor az első reakcióm és gondolatom az volt, hogy ezzel a "kapzsisággal" (vagy nevezzük egyszerűen "érthető emberi gyarlóság"-nak?) a hozzátartozók óhatatlanul kihúzták a dolog méregfogát. Ennél jobb nem is történhetett volna a magyar állam(vezetés) számára sem. Hiszen, most már sohasem tudjuk meg, hogy valójában mi okozta a tragédiát, amiről én már a 30. évfordulókor megirtam (Gondolatok: Malév Flight 240 - 2005. október 04), hogy itt egy hatalmas biztositási csalást sejtek: polgári járatnak álcáztak egy hadianyag-szállitógépet. Ha ez (valaha is) bizonyítást nyer, akkor az óriási „presztizs veszteséget“ okozott volna hazánknak. Még akkoris, ha az egész történetet a „komcsikra“ lehetett volna kenni, elvégre - a pénzt, a polgári gép elvesztéséért felvett biztosítási összeget (kamatostúl! - és mai áron) vissza kellene fizetni. Szóval, ezzel a pénz-szétosztással mindenki jól járt.........

Bocs. Nem mindenki, mert az RTLklub híre csúsztat. Persze lehet, hogy nem a hírközlő az igazi ludas ebben. Számoljunk csak, ill. elevenitsük fel eddigi ismereteinket.

A szerencsétlenül járt gép fedélzetén 60 személy tartózkodott, és lelte halálát a hullámsírban. A hivatalos jelentések szerint közülük csak 11 volt magyar állampolgár. A 30. évfordulón több magyar lap (így a Népszabadság is) beszámolt az egyik légikisérő férjének egyéni kutatásáról, melyből kiderült, hogy 37 holttestet később partravetett a tenger, és azokat valahol Libanonban (egy tömegsírba) temették el. Igaz, ezt az állítást hivatalosan még sehol sem erősítették meg.


Az RTLklub jelentése szerint, „....A hozzátartozók körülbelül 4 millió forintot kapnak fejenként...“ Baromi pongyola megfogalmazás! Hiszen a hozzátartozók száma ismeretlen! Csak az áldozatok száma ismert, akik közül csak a magyar állampolgárok (azaz 11 személy) hozzátartozói kapnak „kárpótlást“. Ez pedig a szétosztásra kerülő 60 millió forint esetén fejenként 5.455.000.- Ft-t jelent. Lehet, hogy ebből még adót kell fizetni, és így jön ki a „kb. 4 millió“?

A történetet azonban néhány erkölcsi kérdést is vett fel. Vajon megteheti-e a 11 (magyar) áldozat hozzátartozója, hogy a roncsok kiemelésére (az adófizetők pénzéből) félretett állami alapot (részben) saját céljaira használja fel? Ha jól tudom, akkor az áldozatok hozzátartozói, családtagjai a szerencsétlenség után kaptak „kárpótlást“, mivel ilyen esetekben a kommunista állam mindig bőkezű volt. Itt egyedül a végtisztesség megadása maradt el. Ez azonban nem csak a 11 magyar állampolgárnak, hanem valamennyi utasnak jár(na)! Az ő hozzátartozóiknak a „végkielégítése“ is a Malév-nak, ill. a magyar államnak a kötelessége lenne. Vajon ehhez a mostani döntéshez nem kellett volna kikérni annak a parlamentnek a hozzájárulását, amely a 100 millió forintos (kegyeleti) alapot létrehozta?

.


PS.
Lehet, hogy az egész "osztozkodási" ötlet nem a hozzátartozóktól jött, hanem az államtól (kormánytól)? Hiszen az RTL Klub Híradó jelentésében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára (Garamhegyi Ábel), többesszám első személyben nyilatkozik: "......Az az álláspont alakult ki, hogy ennek a kegyeleti alapnak egy részét felhasználjuk egy végtisztesség-megadási folyamat, ceremónia finanszírozására......." Elképzelhető, hogy "a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon" elv alapján, így akarja végleg lezárni (elnémítani) az állam a múltnak ezt a meglehetősen kellemetlen, kínos ügyét?
.
Még egy gondolat.
.
Feltevésemet csak megerősíteni látszik az a tény, hogy a tengerbe veszett 60 fő közül 10 volt a gép személyzete, azaz gyakorlatilag csak egyetlen magyar állampolgár volt az utasok között! Ha innen közelitjük meg a dolgot, akkor méginkább felmerül a gyanú, hogy valójában a teljes (Malév) személyzet hozzátartozóit akarják kárpótolni (elnémítani).
.
.
.
Előzmény
Malév Flight 240 (Tuesday, October 04, 2005)
.
.
Fejlemény
Malév Flight 240 - újragondolva (Saturday, February 16, 2008)
.
.
.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home