Sunday, March 07, 2021

A COVID-19 vakcinákról általában

 

 

Minden oltás lényege: az emberi szervezet immunná tétele a kórokozókkal szemben. Alapelv: nagyon kis mennyiségű kórokozót bejuttatni a szervezetbe, ami ellen testünk, szervezetünk, természetes védekezésként kitermeli az ellenszert. Ehhez idő kell. Kezdve a gyártástól, a kiszállításon át az elosztásig, valamint az immunrendszer kialakulásáig.

 

Tehát, az oltás már a szervezetben lévő vírus elszaporodása ellen ad védelmet, nem pedig a fertőzés ellen. Ezt azért kell hangsúlyozni, és tudatosítani, mert volt rá példa, hogy idősek otthonában meghaltak olyanok (is), akik már megkapták mind a két védőoltás dózist. Tehát, olyan is megkaphatja a fertőzést, akit már beoltottak, ha szervezete még nem termelte ki az „ellenszert”, a természetes védekezést. Ez egyéntől és a szervezetétől függ. Különösen a tüdőre veszélyes, ami nagyon érzékeny lehet.  A német Robert Koch Intézet szerint a Biontech/Pfizer oltás két dózisa közötti beadási idő az első adag után három-hat hét lehet. A Moderna nevűnél négy-hat hét. Az Astrazeneca nevűnél pedig tizenkét hét. Nagyon fontos, hogy a második dózis ugyanaz legyen, mint az első, tehát keverni NEM SZABAD!

A hatás, azaz a védelem csak a második oltás beadása után következik be, méghozzá a Biontech/Pfizer esetében legfeljebb hét nap után. A Moderna-nál 14 nap, az Astrazeneca-nál pedig 15 nap után. Ez alatt az idő alatt az oltás hatásossága 95 %-ot éri el. 12 hét után ez az érték 82%-ra esik vissza.

Hogy a védelem meddig biztosított, (még) nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy egy beoltott embert meg lehet-e fertőzni. Ami viszont biztos, egy beoltott ember kevésbé kapja el a járványt, mint egy beoltatlan.

 

 

https://web.de/magazine/gesundheit/todesfaelle-altersheim-impfstoffe-35600204

 

 

 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home